Kajian Dapati Kereta Autonomi Tak Selamat Untuk Penunggang Motosikal

Kereta pandu sendiri sudah tentu berkembang sejak sekian lama; kita umumnya tahu tentang Tesla, tetapi pengeluar lain yang lebih mantap juga menuju ke arah itu.

Awal tahun ini Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengumumkan bahawa had laju untuk kereta pandu sendiri akan dinaikkan, dan ujian baharu akan diperkenalkan untuk memastikan pengesanan penunggang motosikal dengan lebih baik.

Kemudian, beberapa minggu lalu, kerajaan UK mengumumkan rancangan untuk kenderaan pandu sendiri dibenarkan di jalan raya negara mulai tahun depan, dengan rancangan untuk pelaksanaan penuh menjelang 2025.

Walaupun begitu, kebimbangan kekal bahawa kenderaan autonomi masih belum mempunyai keupayaan pengesanan yang mencukupi untuk menjadikannya selamat di sekitar kenderaan dua roda (PTW).

Konsortium Motosikal Terhubung (CMC) telah menerbitkan kertas putih membincangkan keupayaan pengesanan kenderaan autonomi berhubung dengan PTW.

Seperti yang dinyatakan oleh Persatuan Pengilang Motosikal Eropah (ACEM), “pengesan PTW yang boleh dipercayai oleh ADAS kereta penumpang adalah sangat penting untuk mengelakkan perlanggaran kereta-PTW dan mengurangkan jumlah kemalangan motosikal. Kereta penumpang mesti dapat mengenali pergerakan motosikal dengan sewajarnya dalam lalu lintas biasa, seperti menganyam masuk, bersandar semasa membelok atau membelah lorong.”

Kertas kerja yang diterbitkan oleh CMC mendapati bahawa penggunaan berterusan Sistem Bantuan Pemanduan Lanjutan (ADAS) boleh menyebabkan pemandu kenderaan tersebut menjadi semakin bergantung pada teknologi itu, dan “kurang prihatin terhadap tugas pemanduan.” Akibat daripada ini, CMC mengatakan bahawa perlanggaran kereta-ke-PTW boleh meningkat, walaupun perlanggaran kereta ke kereta berkurangan.

Penemuan lain oleh CMC ialah objek kecil – termasuk PTW – boleh dikesan tetapi dengan kependaman. CMC mencadangkan bahawa “jika PTW dikesan dengan kependaman dalam kes tertentu, ia perlu dinilai sama ada kependaman itu boleh diterima untuk pemandu bertindak balas dalam masa untuk mengelakkan perlanggaran.”

Terdapat juga masalah yang berkaitan dengan “Radar Cross Section” (RCS). Ini pada asasnya adalah jumlah gelombang radar yang dipantulkan oleh objek kepada pemancar radar. Objek yang lebih besar akan memantulkan lebih daripada objek yang lebih kecil, contohnya. Pengesanan juga dipengaruhi oleh Nisbah Isyarat kepada Bunyi (SNR). SNR boleh dianggap seperti penapis, yang mengabaikan semua pengesanan radar kecil dan memfokuskan pada yang besar. Walau bagaimanapun, jika SNR ditetapkan terlalu tinggi ia boleh mengabaikan pengesanan radar yang kecil tetapi berkaitan, termasuk PTW. Sebaliknya, jika ia ditetapkan terlalu rendah maka ADAS akan mengambil kira pengesanan kecil yang tidak relevan.

Jika RCS kenderaan adalah lebih kecil daripada Nisbah Signal to Noise (SNR) maka pengesanan kenderaan tersebut akan menjadi lemah. Selain itu, jika terdapat objek lain di sekeliling dengan RCS yang lebih tinggi, pengesanan kenderaan dengan RC yang lebih rendah (iaitu PTW) boleh dihadkan.

Terdapat juga masalah pengesanan yang sama dengan sistem ADAS berasaskan kamera, di mana dua lampu ekor yang diletakkan berdekatan boleh muncul sebagai set lampu ekor biasa pada kereta yang lebih jauh. Ini adalah satu hipotesis yang berpotensi menjelaskan dua kes Tesla autonomi baru-baru ini memukul motosikal dari belakang, seperti yang dijelaskan oleh Ryan dari FortNine dalam video YouTube di bawah.

“Dalam keadaan tertentu,” kertas CMC berbunyi, “pengesanan PTW adalah mencabar untuk Sistem Bantuan Pemanduan Lanjutan (ADAS), disebabkan oleh cara pergerakan yang berbeza, bentuk yang tipis dan akibatnya pemantulan radar PTW yang lebih kecil berbanding dengan kereta.”

CMC menganggap bahawa, pada masa ini, “salah satu cara paling berkesan [untuk meningkatkan keselamatan PTW] adalah meningkatkan keterlihatan PTW oleh sistem automotif.”

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]