Video Wanita Menunjukkan Kereta Langgar Lampu Merah di Laluan Pejalan Kaki

Seorang wanita berang apabila mengalami sendiri bagaimana pemandu Malaysia tidak mengambil kira lintasan pejalan kaki semasa dia berjalan di jalanan bersama keluarganya di Kuala Lumpur

Menerusi Facebook menceritakan pengalamannya, ibu itu berkata mereka memutuskan untuk berjalan kaki dari hotel ke pusat beli-belah Suria KLCC.

“Apabila tiba di persimpangan pejalan kaki, kami terkejut apabila tiada satu kereta pun berhenti walaupun lampu isyarat pemandu merah,” katanya.

“Nasib baik, kanak-kanak itu tidak segera berlari ke seberang jalan.”

Dia juga merakam video kejadian itu, menunjukkan bagaimana pemandu memandu melepasi mereka tanpa memperlahankan kenderaan, apatah lagi berhenti.

Dalam video itu, ketika lampu pejalan kaki bertukar hijau dan dia hendak melintas jalan bersama anak-anaknya, sebuah motosikal memecut laju melepasi mereka.

Dia menjerit terkejut dan kecewa ketika pemandu lain terus memandu, tanpa menghiraukan lintasan pejalan kaki atau lampu isyarat, sehingga semua lapan saat untuk pejalan kaki melintas selesai.

“Selamat datang ke KL,” tulisnya sinis, sambil menambah bahawa mereka telah mengesahkan bahawa lampu isyarat untuk pemandu kenderaan memang berfungsi, tetapi pemandu secara terang-terangan mengabaikannya.

Melangkaui ihsan biasa untuk berhenti untuk pejalan kaki, pemandu kenderaan juga melanggar undang-undang, iaitu Akta Pengangkutan Jalan, apabila mereka tidak berhenti di lintasan pejalan kaki dengan lampu isyarat.

Video itu telah dikongsi secara meluas di seluruh Facebook, dengan rakyat Malaysia berkongsi rasa meluat mereka terhadap sikap pemandu kenderaan

“Mentaliti dunia ketiga. Tahniah, Malaysia,” komen seorang pengguna Facebook.

“Ia hanya mengambil masa lapan saat untuk menyeberangi jalan itu. Rasa empati semakin berkurangan sekarang,” kata seorang lagi.

Seorang lagi pengguna berkata, “Ya Allah, ibu saya selalu melintas jalan ini untuk pergi bekerja. Saya berdoa agar ibu saya sentiasa dilindungi. Ini sungguh ngeri untuk ditonton.”

Sementara itu, sesetengah netizen mencadangkan meletakkan penghadang boom atau boom laju di jalan raya untuk memaksa pemandu memperlahankan kenderaan.

“Letakkan penghadang boom seperti di lintasan kereta api. Tidak menghormati lintasan zebra langsung. Sedih,” kata seorang netizen.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply