MotoGP: Bagnaia Bangkit Menang Di Assen, Quartararo Dua Kali Kecundang

Francesco Bagnaia menghadiahkan kemenangan pertama Ducati di GP Belanda selepas mengungguli perlumbaan sejak di lap pertama.

Ini merupakan kemenangan pertama Ducati di GP Belanda selepas Casey Stoner pelumba terakhir melakukannya pada 2008.

Bagnaia mempamerkan tunggangan agresif sebaik perlumbaan bermula dengan insiden kejar mengejar antara Aleix Espargaro dan Fabio Quartararo membuka ruang untuknya memecut laju.

Bagaimanapun, tak lama selepas itu, tindakan Quartararo untuk cuba memintas Aleix Espargaro di Turn 5 memakan diri apabila hilang kawalan lalu turut menyingkirkan Espargaro.

Quartararo kemudiannya alami kemalangan kali kedua juga di Turn 5 sekaligus terpaksa bersara awal buat kali pertama musim ini.

Sementara itu, Marco Bezzecchi menampilkan tunggangan konsisten untuk menduduki tempat kedua.

Bezzecchi cuba untuk menghampiri Bagnaia di peringkat awal perlumbaan namun pelumba factory Ducati itu ternyata sukar digugat sekaligus terpaksa berpuas hati di kedudukan kedua.

Tempat ketiga jadi milik Maverick Vinales yang buat julung kalinya menaiki podium bersama pasukan Aprilia.

Keputusan tempat ketiga sedikit sebanyak mengubat insiden minggu lalu apabila Vinales terpaksa bersara awal meskipun menduduki kedudukan podium di GP Jerman.

Namun, tumpuan harus diberikan kepada rakan sepasukan Vinales, Espargaro yang meskipun satu ketika jatuh hingga kedudukan ke-15 berjaya bangkit untuk menamatkan aksi di kedudukan keempat.

Aksi paling menarik adalah di selekoh terakhir – dalam lap terakhir – apabila Espargaro berjaya memintas Brad Binder dan Jack Miller sekaligus mengesahkan tempat keempat di Assen.

Meskipun Quartararo gagal mengutip sebarang mata namun dia kekal mendahului kejuaraan dengan 172 mata diikuti Espargaro kedua dengan 152 mata sementara Johann Zarco ketiga dengan 114 mata.

Kemenangan Bagnaia di GP Belanda juga secara tidak langsung menempatkannya kembali dalam perebutan kejuaraan dengan 1

Saingan MotoGP akan berehat selama lima minggu sebelum kembali bersambung pada 7 Ogos ini di Litar Silverstone.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]