Kejutan: Syarikat KTM Merancang Penguasaan Penuh MV Agusta pada Tahun 2026

Dalam dunia motosikal yang dinamik, sentiasa wujud aliran desas-desus. Sesetengah pudar menjadi tiada, manakala yang lain menjadi kenyataan. Ambil sebagai contoh spekulasi berterusan mengenai potensi kepergian Marc Marquez dari Honda atau pembangunan rahsia motosikal motokros oleh Ducati, yang turut melibatkan perekrutan bakat Tony Cairoli di belakang pintu tertutup.

Salah satu spekulasi menarik yang menggoncangkan para peminat motosikal adalah pengambilalihan beransur-ansur KTM ke atas MV Agusta. Pada tahun 2022, KTM telah mengamankan 25.1 peratus saham dalam MV Agusta, mencetuskan rasa ingin tahu mengenai niat sebenar mereka. Mengingat sejarah KTM dalam mengambil alih jenama seperti Husqvarna dan GasGas, adalah wajar untuk bertanya: Adakah MV Agusta menjadi sasaran seterusnya untuk transformasi ala KTM?

*MV Agusta 921S

Industri ini telah menyaksikan kitaran spekulasi yang berterusan, dengan Stefan Pierer, ketua Pierer Mobility dan KTM, serta ahli lembaga Hubert Trunkenpolz berkongsi gambaran mengenai masa depan syarikat mereka, yang kelihatan merangkumi pengambilalihan sepenuhnya ke atas MV Agusta. Di pihak lain, CEO MV Agusta, Timur Sardarov, dengan tegas menafikan sebarang kemungkinan KTM mengambil alih syarikatnya.

Pada 24 Oktober 2023, Pierer Mobility membuat pengumuman penting dengan tajuk “Memperdalam Kerjasama dengan MV Agusta.”

Pengumuman ini padat dan mudah difahami, dengan subjek yang mencetuskan minat, iaitu “KTM AG dan MV Agusta bersetuju untuk opsyen panggilan ke atas kepentingan utama.”

Perenggan seterusnya meringkas hubungan perniagaan antara KTM dan MV Agusta sejauh ini, menjelaskan pengambilalihan saham awal KTM sebanyak 25.1 peratus, pengawasan rangkaian pembekalan dan pembelian MV, serta peranan KTM dalam mengedarkan jenama Varese melalui rangkaian global yang luas di bawah Pierer Mobility.

Kemudian, pengumuman yang dinanti-nantikan: “Opsyen panggilan yang diberikan kepada KTM AG berdasarkan penyata kewangan tahunan sehingga 31 Disember 2025, untuk mengambil alih kepentingan utama dalam MV Agusta akan dilaksanakan pada musim bunga tahun 2026.”

Bagi mereka yang kurang memahami istilah kewangan, Britannica Money memberikan definisi yang jelas tentang opsyen panggilan:

“Mahukan keuntungan daripada potensi kenaikan harga saham dengan pelaburan permulaan yang lebih rendah dan risiko terhad ke bawah? Pertimbangkan untuk membeli kontrak opsyen panggilan,” kata mereka.

Britannica menjelaskan bahawa opsyen panggilan memberi pembeli hak, tetapi tidak kewajiban, untuk membeli saham-saham asas pada harga yang telah ditetapkan (dikenali sebagai harga laksanaan) oleh tarikh tertentu (dikenali sebagai tarikh tamat tempoh).

Secara ringkasnya, pengumuman Pierer Mobility mengesahkan bahawa KTM akan mengamankan kepentingan utama dalam MV Agusta pada musim bunga tahun 2026. Walaupun lebih banyak butiran mengenai perjanjian dijangka akan muncul dalam beberapa bulan mendatang, ketidakpastian mengenai pengambilalihan ini akhirnya telah terpecahkan.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]