MotoGP: Fabio Quartararo Ganti Marc Marquez Di Honda?

MotoGP telah pun memulakan separuh kedua musim 2023 minggu lalu di Silverstone yang menyaksikan Aleix Espargaro menghadiahkan kemenangan sulung Aprilia di kelas premier. 

Pencapaian itu juga cukup bermakna buat kem Massimo Rivola yang secara tak langsung berjaya menempatkan jentera RS-GP itu setaraf dengan mesin juara lain antaranya Honda RC213V, Yamaha M1 dan Ducati Desmosedici GP. 

Bagaimananpun, disebalik kejayaan itu, kem MotoGP sedang rancak dengan pelbagai aktiviti perpindahan pelumba sebagai persiapan musim 2024. 

Honda merupakan antara yang dikaitkan dengan pelbagai khabar angin ekoran pelumba tonggak, Marc Marquez dikatakan tidak gembira dengan jentera 2023. 

Pengurus pasukan Repsol Honda, Alberto Puig sebelum ini turut memberi bayangan bahawa Marquez boleh meninggalkan pasukan itu sekiranya tidak gembira. 

Terbaru, Honda dikatakan bersedia untuk memancing juara dunia MotoGP musim 2023, Fabio Quartararo dari Yamaha. 

Ini kerana pelumba Perancis itu juga telah menyuarakan rasa tidak senang terhadap prestasi Yamaha M1 musim ini yang gagal menyaingi jentera Ducati, Aprilia dan KTM. Quartararo sebelum ini juga menegaskan ujian di Misano bulan depan akan menentukan langkah seterusnya selepas ini. 

Pengurus pasukan Yamaha, Lin Jarvis juga mengakui di bimbang pelumba utamanya itu akan berpindah ke Honda. 

“Saya sedar dengan risiko yang hadir dari Honda kerana mereka sudah tentu mahukan pelumba yang hebat dan Fabio (Quartararo) adalah satu satu daripadanya.

“Bagi memastikan dia kekal, kami perlu sediakan jentera yang kompetitif. Kami juga perlu membuktikan bahawa kami kekal fokus akan kejuaraan ini,” jelas Jarvis. 

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.