Kawasaki Ninja ZX-4R Masuk Malaysia Suku Ketiga 2024?

Kawasaki kembali mencapai populariti di pasaran global sejak membuat langkah berani dengan memperkenalkan jentera 4-inline 250cc, Ninja ZX-25R. 

*Ninja ZX-25R

Pengeluar motosikal Jepun itu tidak berhenti disitu apabila turut mengembangkan barisan model ‘4-dapur’ apabila melancarkan Ninja ZX-4R secara rasminya pada awal tahun ini.  Selang beberapa bulan kemudian, Kawasaki Ninja ZX-4R itu turut diperkenalkan di pasaran Thailand dengan dua varian, Standard dan SE. 

Malaysia pula masih ketandusan model sulung menerusi Ninja ZX-25R namun kami tidak risau kerana pengedar rasmi, Edaran Modenas Sdn Bhd (EMOS) akan memperkenalkan motosikal tersebut tahun ini yang dijangka berlaku antara hujung bulan Ogos atau awal bulan September. 

*Ninja ZX-4R

Dalam perkembangan terbaru, kami difahamkan Ninja ZX-4R akan turut dibawa ke pasaran Malaysia. Berdasarkan info yang kami perolehi, Ninja ZX-4R itu dijangka akan diperkenalkan sekitar Suku Ketiga tahun depan (2024). 

Untuk rekod, Kawasaki Ninja ZX-4RR ini dikuasakan enjin 399cc 4-stroke DOHC dengan penyejukan cecair yang menawarkan ‘rev limit’ lebih 15,000rpm. Kuasa enjin pula disalurkan kepada tayar belakang menerusi transmisi 6-kelajuan dengan bantuan klac basah. Platform tersebut berupaya menghasilkan 79.1hp dengan bantuan Ram-Air. 

Perkembangan terbaru ini pastinya merancakkan lagi pasaran motosikal tempatan dengan kehadiran motosikal 4-inline 400cc itu. 

Namun, sementara menanti ketibaan model tersebut, kami lebih teruja dengan pelancaran Ninja ZX-25R yang akan berlangsung tidak lama lagi. Ini kerana motosikal tersebut akan dipasang sepenuhnya disini dan akan dijual dibawah lencaran Modenas. 

*Versys 650

Terbaru, EMOS juga telah merasmikan pelancaran tiga model CKD 650cc menerusi Modenas Versys 650, Ninja 650 dan Z650. Ketiga-tiga model ini dijual dengan harga bawah RM40,000 sekaligus menghadirkan berita gembira buat peminat tempatan yang mahu merasaik jentera Jepun dengan harga lebih mesra. 

Apa pun, kita nantikan pengumuman rasmi dari pihak EMOS mengenai pelancaran model akan datang itu. 

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply