Kod Nama XL750 Transalp Sahkan Kembalinya Model Ikonik Honda

Bagi yang mengikuti rapat perkembangan Honda kebelakanga ini, pastinya anda mengetahui bahawa pengeluar motosikal Jepun itu akan menghidupkan semula model Transalp.

Honda juga telah memfailkan nama Transalp di beberapa negara antaranya Amerika Syarikat, Eropah dan Asia.

Kedatangan Transalp sudah pun dijangka dengan Honda ketandusan motosikal ‘adventure touring’ dengan kapasiti enjin pertengahan berbanding pengeluar lain dalam segmennya.

Dalam perkembangan terbaru, Honda Motor Corporation telah pun memfailkan permohonan tanda nama (trademark application) bertarikh 12 Ogos lalu.

Dalam dokumen tersebut telah mendedahkan kod nama penuh bagi model tersebut yang merujuk pada XL750 Transalp.

Meskipun info terperinci mengenai XL750 Transalp itu tidak dinyatakan namun berbanding CRF1100L Afric Twin, motosikal ADV 750cc itu dijangka lebih kearah kegunaan jalan raya berbanding ‘off-road’. 

Penggunaan kod nama XL berbanding CRF juga beri bayangan Transalp serba baharu itu berada dalam kategori ‘dual-sport’ berbanding ‘ADV’ yang ditawarkan Africa Twin. 

Namun, tidak mengejutkan jika XL750 Translap akan datang itu juga berkeupayaan menangani tunggangan ‘off-road’ ringan dengan penggunaan rim spoke (lidi) dan suspensi yang lebih tinggi.

Apa yang pasti, Honda XL750 Transalp itu akan digerakkan enjin parallel-twin 750cc yang sama terdapat pada Honda Hornet yang akan dilancarkan tidak lama lagi.

Bagaimanapun, ketibaan XL750 Transalp dijangka tidak akan berlaku dalam masa terdekat sebaliknya Honda akan beri fokus pada pelancaran Hornet terlebih dahulu di EICMA. 

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]