Ubah Suai Motosikal, Kenapa Hanya Anak Muda Kena Tindakan Tapi Pembekal Dibiarkan?

Aktivis Pengangkutan Darat Malaysia, menggesa kerajaan mengambil tindakan terhadap pembekal dengan mengharamkan kemasukan alat ganti modifikasi motosikal sebagai usaha menangani gejala lumba haram dalam negara.

Perkara itu disampaikan ketua aktivis, Kamarudin Mohd Hussain yang berkata tidak mungkin anak muda boleh mengubah suai motosikal mereka jika tidak kerana pembekal dibenarkan membawa masuk alat ganti berkaitan ke dalam negara.

“Kenapa hanya pemilik kenderaan khususnya anak-anak muda yang berdarah muda sahaja yang dikenakan tindakan undang-undang kerana mengubah suai motosikal mereka sedangkan pembekal dibebaskan begitu sahaja?

“Jika benar kerajaan ingin menyelesaikan isu ini, lebih baik kerajaan memainkan peranan utama mereka mengharamkan kemasukkan alat-alat ganti pengubahsuaian dan bukannya menzalimi rakyat sendiri.

“Jangan hanya tahu menghukum, tetapi dalam masa yang sama kerajaan yang bertanggungjawab membenarkan alat-alat ganti pengubah suaian dibawa masuk dalam negara dijual kepada rakyat,” jelasnya kepada Sinar Harian.

Isu ubah suai motosikal dan lumba haram kembali mendapat perhatian selepas insiden kemalangan maut di Pulau Pinang baru-baru ini meragut lima nyawa. – SH

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply