Ducati Akui Kecewa Sikap FIM, MotoGP

Pengurus Besar Ducati, Luigi Dall’Igna mengakui terkilan dan kecewa apabila pembangunan teknologi yang cuba diketengahkan oleh mereka dalam Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP) seakan-akan tidak dihargai.

Ducati memperkenalkan beberapa teknologi baharu yang mampu meningkatkan prestasi jentera mereka sekaligus menjadi pencabar utama kejuaraan MotoGP musim ini.

Bagaimanapun, inovasi yang dibawa Ducati mendapat tenta­ngan pesaingnya termasuklah pengenalan sistem aerodinamik seperti winglet atau fairing yang kini dipakai semua pasukan ­MotoGP.

Dall’Igna menuntut agar FIM dan MotoGP bertindak lebih adil terutama selepas peranti ride height bahagian depan jentera yang diperkenalkan oleh Ducati bakal diharamkan pada musim depan.

Bukan itu saja, peranti holeshot juga tidak lagi boleh digunakan.

Keadaan tersebut memberi tekanan kepada Ducati ke­rana mereka telah mengeluarkan dana besar terutama dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) kesemua jentera Desmosedici GP pada musim ini.

“Saya tidak boleh menentukan peraturan sendiri. Saya hanya boleh cuba memahami peraturan dan melakukan perkara yang dibenarkan.

“Tidak adil jika peranti-peranti­ berkenaan diharamkan selepas perlumbaan musim 2022 nanti.

“Tetapi, apabila semua orang menentang saya, tangan saya terikat dan tiada apa yang boleh saya lakukan mengenainya. Saya terpaksa menerima perubahan ini,” kata Dall’Igna.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]