Selesai Uji Yamaha M1, Razgatlioglu Akui Sukar Untuk Sesuaikan Diri

Juara dunia Kejuaraan Dunia Superbike (WorldSBK) 2021, Toprak Razgatlioglu akhirnya berpeluang merasai sendiri kemampuan jentera MotoGP Yamaha YZR-M1 di Litar Motorland Aragon.

Razgatlioglu ditemani pelumba uji Yamaha dan bekas pelumba MotoGP, Cal Crutchlow  sewaktu menjalani beberapa pusingan bersama jentera tersebut.

Selain itu, Razgatlioglu juga pertama kali merasai penggunaan tayar Michelin, selain ‘seamless gearbox’, kuasa lebih tinggi dan elektronik yang berbeza dari jentera WorldSBK R1 miliknya.

Meskipun catatan masa rasmi tidak didedahkan kepada umum namun terdapat laporan mengatakan catatan Razgatlioglu tak jauh dari yang ditetapkan Crutchlow.

“Ini merupakan hari pertama saya merasai jentera MotoGP Yamaha M1 dan sememangnya rasa jauh berbeza dari R1 saya.

“Kuasa lebih tinggi, elektronik jauh berbeza dan ‘seamless gearbox’ adalah perkara baru untuk saya.

“Saya belajar banyak selepas setiap lap kerana bukan mudah untuk menyesuaikan diri dengan jentera MotoGP. Tetapi saya bernasib baik kerana adanya Cal Crutchlow membantu saya dan sering memberikan nasihat,” jelas Razgatlioglu.

Bagaimanapun, tiada tempat untuk Razgatlioglu di pasukan Yamaha MotoGP musim depan tatkala pasukan factory Yamaha akan kehilangan pasukan satelit RNF Racing yang akan beralih ke Aprilia bagi musim 2023.

Ini bermakna, Razgatlioglu akan terus beraksi di WorldSBK sehingga ada tempat untuknya selepas musim 2023.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]