Ops Hari Raya: 5 Kesalahan Trafik Ini Hanya Boleh Diselesaikan Di Mahkamah

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong memaklumkan bahawa terdapat lima jenis kesalahan trafik yang dilakukan sewaktu Ops Hari Raya yang hanya boleh diselesaikan di mahkamah dan tidak boleh dikompaun.

Lima kesalahan trafik tersebut adalah memandu di laluan kecemasan, menggunakan telefon ketika memandu, gagal mematuhi lampu isyarat merah, potong ‘Q’ dan melebihi had laju.

Sebarang pengguna jalan raya yang didapati melakukan kesalahan trafik tersebut akan dihadapkan ke mahkamah dan tidak lagi dikenakan kompaun serta-merta.

Sementara itu, Wee Ka Siong turut mengumumkan larangan menggunakan lebuh raya bagi kenderaan berat berkuat kuasa tiga hari sebelum Aidilfitri dan dua hari selepas Aidilfitri.

“Larangan tersebut adalah bagi mengurangkan risiko kemalangan jalan raya ekoran bercampur dengan kenderaan berat di samping mengurangkan kesesakan,” jelasnya.

Di samping itu, seramai 2,200 pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan terlibat dengan Ops Hari Raya kali ini, termasuk menyamar sebagai penumpang bas ekspress. – MM

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply