JSPT Tahan 13 Pemandu Mabuk Di Kuala Lumpur

Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur telah menahan seramai 13 lelaki ekoran didapati memandu di bawah pengaruh alkohol dalam satu operasi yang diadakan di ibu negara, pada Sabtu.

Perkara itu disahkan Ketua JSPT Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Sarifudin Mohd. Salleh setelah pihaknya melakukan operasi di sekitar Jalan Kuching, Jalan Raja Laut, Lebuh Raya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH) dan Lebuh Raya Duta-Ulu Kelang (DUKE).

“Seramai 13 lelaki tempatan berusia 21 hingga 44 tahun telah ditahan kerana melakukan kesalahan bawah Seksyen 45(A) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu dibawah pengaruh alkohol dan telah dibawa ke Balai Polis Trafik Kuala Lumpur untuk tindakan lanjut,” jelasnya.

Sementara itu, Sarifudin turut mendedahkan tiga penunggang motosikal turut ditahan dalam operasi tersebut.

“Kita juga telah menahan tiga lelaki kerana menunggang motosikal dalam keadaan berbahaya. Kesemua mereka berusia dalam lingkungan 16 hingga 26 tahun dan akan dituduh di bawah Seksyen 42(1) AKta Pengangkutan Jalan 1987,” tambahnya.

Menurut Sarifudin lagi, operasi tersebut turut menyaksikan sebanyak 253 saman telah dikeluarkan atas pelbagai kesalahan manalala 12 motosikal dan empat kereta disita. – Kosmo

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply