Kod Nama RN82 Dan RN83 Sahkan Yamaha Bakal Lancar R9 Tahun Ini?

Tahun 2021 merupakan tempoh sibuk buat Yamaha apabila melancarkan beberapa model baharu antaranya, MT-09, Tracer 9 dan Tracer 9 GT serta model serba baharu, YZF-R7.

Pengeluar motosikal Jepun itu turut memperkenalkan TMAX Tech Max 560 penghujung tahun lalu sebagai model 2022.

Bagaimanapun, perkembangan terbaru mendapati Yamaha tidak merancang untuk berhenti disitu apabila dokumen terbaru difailkan di Eropah mendedahkan terdapat dua model yang akan dilancarkan tahun ini.

Dokumen tersebut mendedahkan dua kod nama, RN82 serta RN83. Meskipun dokumen tersebut tidak mendedahkan apakah model yang dimaksudkan namun kod nama tersebut sudah cukup menjelaskan beberapa aspek.

Seperti pengeluar lain, Yamaha juga menggunakan kod nama yang dicipta bagi mengelaskan jenis motosikal tersebut.

Dalam kes ini huruf ‘R’ merujuk kepada model ‘street’ manakala model ‘cruiser’ akan mengguna huruf ‘V’ sementara motosikal ‘adventure’ akan guna huruf ‘D’.

Seterusnya, huruf kedua, ‘N’ pula memaklumkan bahawa motosikal tersebut akan dikuasakan enjin berkapasiti antara 750cc hingga 1,000ccc.

Jika huruf kedua adalah ‘M’ maka enjin tersebut duduk antara 600cc hingga 750cc manakala huruf ‘P’ pula merujuk kepada kapasiti lebih 1,000cc.

Maka, RN merujuk kepada motosikal jenis ‘street’ dengan kapasiti enjin antara 750cc hingga 1,000cc.

Jika melihat kepada kumpulan enjin dinyatakan, buat masa ini Yamaha cuma ada dua pilihan, enjin 889cc CP3 dari MT-09, Tracer 9 serta XSR900 dan enjin 998cc CP4 crossplane dari MT-10 dan YZF-R1.

Bagaimanapun, enjin CP3 lebih relevan kerana sebelum in terdapat dakwaan kuat bahawa Yamaha cadang perkenalkan MT-09 versi ‘full-fairing’, keputusan sama yang diambil sewaktu pembangunan YZF-R7 yang bernadikan enjin CP2 dari MT-07.

Apatah lagi Yamaha juga telah pun memfailkan tanda nama YZF-R9 di Eropah sebelum ini sekaligus menguatkan lagi dakwaan tersebut.

Kemudian, model seterusnya dijangka merujuk kepada generasi kedua Niken kerana motosikal itu merupakan model terakhir yang masih lagi menggunakan enjin 847cc CP3 Yamaha.

Naik taraf kepada enjin 889cc CP3 terbaru merupakan langkah rasional apatah lagi enjin terbaru itu mencapai standard Euro 5.

Apatah lagi kebenaran menjual motosikal bukan Euro 5 di Eropah akan berakhir pada 31 Disember tahun ini maka logik buat Yamaha untuk menaik taraf model tersebut.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]