Didenda Hingga RM5,000 Dan Basikal Disita Jika Berbasikal Di Lebuh Raya

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Mat Kasim Karim mengingatkan orang ramai bahawa berbasikal di lebuh raya adalah satu kesalahan.

Penunggang basikal yang melanggar undang-undang boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959.

“Tindakan akan diambil mengikut Seksyen 54(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menunggang secara melulu yang memperuntukkan hukuman denda RM1,000 hingga RM5,000 atau penjara sehingga 12 bulan.

“Gagal mematuhi papan tanda lalu lintas yang melarang berbasikal di lebuh raya boleh menyebabkan individu itu dikenakan tindakan mengikut Seksyen 79(2) akta sama, manakala Seksyen 112(3) pula membolehkan basikal disita jika melakukan mana-mana kesalahan berbasikal,” jelas Datuk Mat Kasim kepada HMetro.

Menurut Mat Kasim lagi, PDRM telah pun merekodkan lebih 150 kes kemalangan babitkan penunggang basikal dari Januari hingga September tahun ini dengan 71 kes daripadanya adalah kes kematian diikuti 24 cedera parah dan 55 cedera ringan.

Kebelakangan ini timbul beberapa video yang menunjukkan penunggang basikal melakukan kayuhan di jalan raya yang sesak termasuk di lebuh raya sekaligus mengundang pelbagai kritikan.- HM

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply