Bentong Bypass Dirasmikan, Kini Dibuka Untuk Orang Awam

Advertisements

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof bersama Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, telah pun merasmikan pembukaan Laluan Central Spine Road (CSR).

CSR merupakan laluan yang cukup penting bagi mengatasi masalah sesak jalan di bandar Bentong.

Projek CSR ini yang melibatkan persimpangan Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) 1 ke Lebu telah menelan belanja sekitar RM631.98 juta dan telah pun siap sepenuhnya pada April lalu.

Menurut Fadillah, jumlah jajaran CSR yang dibuka kepada pengguna setakat ini adalah 89.25 kilometer.

“Berdasarkan kajian, projek ini dapat memendekkan jarak perjalanan dan menjimatkan perjalanan daripada 45 minit kepada 20 minit yang mana selain menjadi laluan alternatif ia akan mengurangkan kesesakan trafik di bandar Bentong terutamanya pada waktu puncak, musim perayaan dan cuti sekolah.

“Projek ini juga akan meningkatkan aksesibiliti dan mobiliti pengguna ke pantai timur dan mampu menjana ekonomi di kawasan Pahang barat khususnya kepada sektor pelancongan dan industri kecil dan sederhana,” jelas Fadillah.

Projek Jalan CSR adalah inisiatif baharu dalam menaik taraf jalan sedia ada sepanjang 306.8 kilometer dari Kuala Krai, Kelantan ke persimpangan Lebuhraya Pantai Timur dengan kos keseluruhan menelan RM7.3billion. – UTUSAN

Advertisements