Yamaha Sah Bangunkan Jentera Tiga Silinder Turbo – 847cc, 180hp!

Yamaha dedah sedang giat membangunkan enjin turbo tiga silinder berdasarkan paten yang difailkan ke Pejabat Paten Jepun.

Difahamkan, pembangunan enjin turbo silinder ini mengguna pakai enjin 847cc yang terdapat pada MT-09 namun dengan sedikit perbezaan antaranya stroke yang lebih panjang (73mm) dan bore yang lebih kecil (67.5mm).

*enjin 847cc 3 silinder turbo dibangunkan dari enjin MT-09

Fokus utama pembangunan enjin ini adalah bagi menghasilkan rev yang rendah namun dengan tork tinggi dan hasilnya, jentera ini mampu merekodkan 180hp pada 8,500rpm dengan tork sekitar 176Nm.

Difahamkan, sekitar 90 peratus tork maksimum dihasilkan di antara 3,000rpm hingga 7,000rpm mengatasi angka yang dihasilkan Yamaha V-Max.

Apa yang lebih mengagumkan, meskipun menjana kuasa tinggi, enjin ini menghasilkan tahap emisi karbon dioksida 30 peratus lebih rendah berbanding enjin NA (naturally aspirated) sekaligus mematuhi piawaian Euro5 yang berkuatkuasa di Eropah tahun depan.

*Enjin ini menghasilkan 30 peratus emisi lebih rendah berbanding enjin NA

Sementara itu, enjin tersebut turut disertakan dengan VVT (variable valve timing) di bahagian intake dan camshaft ezkos, sistem yang sebelum ini hanya didapati pada kereta moden.

Bukan itu sahaja, Yamaha juga berjaya menyisihkan masalah ‘turbo lag’ dengan menggunakan kawalan boost elektronik dan hasilnya hanya 1 saat diperlukan untuk mencapai tork puncak ketika 3,000rpm semasa gear 3.

*Sistem VVT menjaminkan pembakaran lebih efisien

Meskipun paten yang dikongsikan memaparkan jentera menyamai MT-10 namun difahamkan imej tersebut hanyalah digunakan bagi menunjukkan enjin turbo terbabit bagaimanapun berdasarkan model yang ditawarkan Yamaha ketika ini, kemungkinan chasis dan rekaan MT-10 merupakan model paling sesuai untuk enjin tersebut.

Persoalannya, adakah enjin ini akan diperkenalkan dalam masa terdekat?

Jika Kawasaki mengambil masa lima tahun untuk membangunkan enjin supercharged H2, tidak terkejut jika Yamaha juga memerlukan tempoh masa yang sama.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]