MotoGP: Monster Energy Yamaha Dan Petronas SRT Dikenakan Tindakan Tolak Mata

Pasukan Monster Energy Yamaha dan Petronas Yamaha SRT telah dikenakan tindakan atas kegagalan mendapatkan kelulusan daripada MSMA susulan melakukan perubahan teknikal.

Bagaimanapun, pelumba kedua-dua pasukan terselamat daripada sebarang tindakan.

FIM MotoGP dalam satu kenyataan berkata, “Yamaha Motor Company gagal menghormati protokal di mana mereka tidak mendapatkan kelulusan sebulat suara daripada MSMA bagi perubahan teknikal.

“Atas sebab ini, 50 mata daripada carta Kejuaraan Dunia Konstruktor MotoGP milik Yamaha Motor Company telah ditolak.”

Menurut kenyataan itu lagi, pasukan Monster Energy Yamaha MotoGP telah ditolak 20 mata daripada carta Kejuaraan Dunia Pasukan sementara 37 mata ditolak daripada Petronas Yamaha SRT.

Angka tersebut ditentukan berdasarkan mata yang dikutip sewaktu melanggar protokol terbabit.

Walaupun kenyataan terbabit tidak mendedahkan maklumat terperinci mengenai kesalahan pasukan masing-masing namun timbul dakwaan mengatakan Yamaha telah melanggar peraturan homologation enjin sewaktu di Jerez dengan menggunakan injap (valves) yang berlainan daripada sampel yang telah dihantar sebelum permulaan musim 2020.

Sementara itu, Marc Marquez mempersoalkan tiada tindakan tolak mata dikenakan terhadap pelumba Monster Energy Yamaha dan Petronas Yamaha SRT menerusi akaun Twitter.

Pelumba Repsol Honda itu meluahkan rasa tidak puas kerana tiada tindakan dikenakan terhadap mereka meskipun mendapat manfaat daripada perubahan teknikal tersebut.