Royal Enfield Dan Jawa Halangan Utama Harley-Davidson Di India

Advertisements

Harley-Davidson melihat pasaran India – pasaran motosikal terbesar dunia – sebagai kunci utama dalam kembali mengukuhkan masa depan jenama mereka.

Mengikut perancangan, pasaran India bakal menjadi saksi kepada percubaan Harley-Davidson dalam menghasilkan motosikal berenjin kecil sekaligus menyuntik penjualan yang lebih positif.

Bagaimanapun, Harley-Davidson berdepan tugas sukar kerana 90 peratus pasaran 250 hingga 500cc didominasi jenama Royal Enfield yang telah menjual 820,000 motosikal pada 2018. Harley memerlukan sekurang-kurangnya tiga tahun untuk mencapai angka tersebut.

Lebih memburukkan keadaan, gergasi automotif India, Mahindra & Mahindra mahu menhidupkan kembali jenama Jawa, yang sebelum ini diperkenalkan selepas Perang Dunia 2 namun menutup operasi pada 1998 susulan masalah kewangan.

Anak syarikat, Mahindar Classic Legends – yang telah pun menandatangani perjanjian dengan Jawa Moto – akan memperkenalkan tiga jentera baharu tahun depan, Jawa, Jawa Forty Two dan Perak.

Motosikal Jawa akan dilengkapi enjin 300cc sementara Perak 334cc.

Ekoran menguasai lebih 90 pasaran motosikal di India, motosikal Jawa tidak akan memberi kesan kepada penjualan Royal Enfield namun sebaliknya bagi Harley-Davidson yang akan berdepan kesukaran apabila terpaksa bersaing dengan kedua-dua jenama ini.

Tahun lalu, sejumlah 12.6 bilion motosikal dijual dengan majoriti penjualan tersebut melibatkan motosikal dengan enjin kecil namun bagi enjin saiz pertengahan, leih 883,000 unit dijual – kenaikan 25 peratus berbanding 2017.

(SUMBER: The Motley Fool)