Spyshot: 2012 Yamaha FZ150i – just a minor update not all new version

May 14th, 2012 8:53 am by

MM reader, Pengecat Bintang, has posted on MM FB fan page a link about this 2012 Yamaha FZ150i that is going to be released soon. It is just minor update but a good one at that. The FZ now features ‘sampan’ or belly pan which provide better aerodynamic, better protection to the engine and makes the bike looks good.  

Also included in the stock bike is the windshield visor. This is a good feature since a lot of FZians rides their bike for long distance and this helps to deflect winds a little bit.

tipped by: Pengecat Bintang via: FOG

All feedback, comment and criticism are welcomed for us to improve the article and this blog. You are invited to response in the comment section below. Thanks.

21 Responses to “Spyshot: 2012 Yamaha FZ150i – just a minor update not all new version”

  1. john says:

    HLY tak perlu bawa masuk R15, sebab nanti org Malaysia takmau punya nak beli sebab harga dah mahal…. tambah Windshield dan sampan beza RM 500 pun dah memekak, apantah lagi nak tambah fairing, meter digitak, disk belakang dan gear enam…. kalau HLY nak rugi.. boleh ler buat… :)

  2. eddy eddy says:

    Sabar bro.. Kita masih lg bernasib baik sbb masih ada Y125Z dimana pengeluarannya dah dihentikan di negara lain.

  3. merconc says:

    Padahal Sebentar lagi di Indonesia mau dirilis Vixion Terbaru, dan bisa dipastikan kal itu Yamaha R15 Versi Naked, mungkin kalo mau bisa tinggal pasang fairing saja biar jadi R15

  4. […] dapet share dari fb temen, blogger juga, kalau di malaysia baru ja nongol fz150i/ vixion yang di facelift, ingat lho, cuma facelift, bukan new vixion kayak yang lagi heboh di negara kita ini, nih fz150i nya malaysia […]

  5. sub_zero says:

    what crap your talking about? there’s been ton of rumor about supposedly the “face-lift” for almost 5 years and probably the YZF-R15 that everyone been drooling around, and the next thing you get the same bike, same under-powered spec, with minor aesthetic changes and new (a little wee bit expensive) price that everyone dread to look at?

    you must be diehard yamaha fanboys who are rempit sampah masyarakat in denial of the hard-cold fact thrown in your face

    and lagi satu, gua rela ambik cbr 150 walaupun dah tak jual kat malaysia, at least spare part lagi banyak dan murah dari si yamaha yang suka rakyat malaysia pakai kapcai sampai 2020, negeri jiran yang mundur lagi miskin lagi hina taraf hidup macam filipina, vietnam, cambodia etc pun dapat buka pasaran untuk motor yang CC besar dan pelbagai jenis motor

    yamaha? sampah! WR250L yang sepatutnya road legal sampai malaysia hanya dijual untuk “offroad” dan bukan main lagi mahal dari honda CRF

    hak tui mentality business HL Yamaha

  6. […] It got new livery update which looks a little bit classic. As we all expected in the previous MM post, this official FZ150i gets the new ‘sampan’ or engine cover and also there is […]

  7. superbiker says:

    kalau nk beli moto lawa kne tukar kewarganegaraan dulu,n duduk kat sana…x ke bangang namenye tu?

  8. superbiker says:

    ni kata2 orang yg xder taste n ada otak tapi malas pikir…jgn2 ko ni keje ngan yamaha,sbb tu emo x tentu pasal..aku skrg duk kat india,n aku sgt2 jeles tgk moto kat sini…even bajaj pulsar diorang pon berkualiti dan lawa…n banyak lagi moto2 yg gempak kat sini…harga pon jauh lagi murah.. rm5ooo utk moto 200cc,brand new punye…ninja rm12k,cbr rm10k,r-15 v2.0 rm10k…sbb tu diorang bangga dgn industri permotoran diorang…ko compare la ngan moto malaysia..cc rendah,design ntah pape,tukar stiker sket,letak accessory yg buruk,pastu jual mahal…sbb orang mcm ko la industri pmotoran malaysia x brape nk maju…orang bagi idea baek2,ko rejek…

  9. gilekentang says:

    mesti ada sebab lain yg menyebabkan mereka xleh import mcm mcm, diorang pun pernah pergi skolah la hal hal bisnes ni… kawasaki menarik la, mesti kabel bagus punya nak import apa apa… kipas baik punya

  10. loki says:

    frus tengok motor-motor yg HL yamaha bawak masuk. 250cc pon tak de. apa la.
    kalay suzuki assemblers lagi lau ya. kawasaki aje yg menarik sikit.
    aku rase lagi baik pi ambik lesen b full aje, lepas tu aim er6n terus.

  11. ghost rider says:

    Masih hodoh..kalau wat full fairing mcm tzm kompom laku..dsigner tido ke ape?

  12. Syaz says:

    HLY punya web site pun dah ketinggalan zaman!

  13. the duchess says:

    we are discussing about this face lift model.it got nothing to do with changing citizenship.it’s completely unrelated stuffs.be professional when you write something.all these riders want a great bikes.is that asking too much.we hosted motogp earlier than india yet why on earth most bikes here is so lauyah..pls connect ur tongue with brain if u have any kids.

    • anuar comel says:

      2011 fz150i aku beli RM7899

      2012 fz150i harga sekarang rm8500

      ha!?

      letak sampan sticker baru da mark up sampai 500 lebih
      apa ni!?ko pk la sendiri nampak sangat otak bisnes tanpa fikir apa pelangan nak!?
      haih!

      dan sekarang x de 1 pon ko reply coment orang

      bg aku ko la manusia yang bercakap x pakai otak!

  14. sub_zero says:

    and i agree with few post above, Yamaha really FAIL BUSINESS MARKETING, really.

    we (people) dictate what we want, not some bloody company dictate what we (people) should have with

    if you (Yamaha) brought R-15, i’ll bet the sales goes skyrocket, is that not what you want Yamaha?

    and to top it off, please bring WR250L, so i can convert it to supermoto

  15. sub_zero says:

    stupid Yamaha, what we want is YZF-R15 for god sake!!! not some skinny naked underpower under spec street bike!!!

  16. PENGLIPURLARA says:

    nih pemalas nye yamaha malaysia baik tak yah facelift huh ramai leh dapat barang tu lg elok dan lawo… haiya.. bawa masuk itu r15 lah baru betul laku jualan nih adoi

  17. Mear Biaggi says:

    The striping. FACEPALM!

    The windshield shape. DOUBLE FACEPALM!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.