Perodua Bezza Lebih Popular Dari King Myvi Buat Kali Pertama

Perodua baru-baru ini mengumumkan angka jualan dan pengeluaran bagi suku ketiga 2023. Benda nampak baik untuk raja pasaran automotive negara. Jualan suku ketiga meningkat sebanyak 28.3% berbanding tahun sebelumnya dan jualan untuk sembilan bulan pertama tahun 2023 naik sebanyak 18.8%.

Yang menarik, dalam laporan itu, adalah Bezza menjadi hero baru. 

Perodua Bezza 4

Jualan secara keseluruhan Perodua melonjak 28.3% berbanding tahun sebelumnya bagi sembilan bulan pertama tahun 2023, dan Perodua berpotensi mencapai sasaran 314,000 kereta pada tahun ini.

Tetapi, yang mengejutkan, bukan Myvi atau Alza yang menjadi pilihan utama, tetapi justru Bezza.

Perodua Bezza 3

Perodua telah menjual 65,158 unit pada Q3 tahun ini, menjadikan Bezza kereta paling laris di Malaysia pada semua segmen.

Model kedua paling laris Perodua adalah Alza, manakala Myvi pula mengejutkan dengan kedudukan ketiga. Jualan Bezza meningkat sebanyak 41.3% berbanding tahun sebelumnya, dengan hanya tiga bulan lagi sebelum tahun berakhir.

Bezza akan mengambil alih takhta pilihan raja jualan daripada Myvi, yang mengejutkan kerana Myvi adalah kereta paling laris Perodua pada tahun 2022 dan 2021.

2019 Perodua Bezza Limited Edition Malaysia Motorshow 16

Yang lebih mengejutkan lagi, Bezza juga adalah model paling lama dalam jajaran Perodua. Ia sudah wujud sejak tahun 2016 dan masih dalam generasi pertama dengan facelift pertamanya pada tahun 2020.

Untuk menangani permintaan yang tinggi, Perodua terpaksa mengurangkan masa yang diperlukan untuk membuat Bezza demi memenuhi permintaan pasaran. Ini efektif nutuk meningkatkan pengeluaran dan memenuhi permintaan pasaran.

Kebanyakan model Perodua telah beralih ke platform DNGA kecuali Bezza, tetapi memandangkan prestasi baiknya, nampaknya Perodua tidak perlu mengemas kini kereta ini dalam masa terdekat.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply