MotoGP: Gresini Yakin Marc Marquez Cabar Kejuaraan Musim 2024

Pasukan Gresini Racing meluahkan rasa yakin bahawa lapan kali juara dunia, Marc Marquez mampu mencabar kejuaraan dunia MotoGP musim depan. 

Pasukan satelit Ducati itu memuat kejutan apabila mengumumkan Marquez selaku pelumba utama bagi musim 2024 menggantikan Fabio Di Giannantonio dan akan beraksi di samping adiknya, Alex (Marquez). 

Pengarah Pemasaran dan Komersil Gresini, Carlo Merlini menyifatkan senario itu sebagai impian jadi kenyataan.

“Kami berterima kasih kepada Marc (Marquez) atas kepercayaan diberikan. Kami percaya kami mampu berikan apa yang dia perlukan iaitu  pakej teknikal selain persekitaran yang dia boleh biasakan,” jelas Merlini. 

Dalam pada itu, Merlini mendedahkan objektif utama ditetapkan untuk Marquez adalah mudah iaitu mencabar kejuaraan dunia musim 2024. 

“Kami rasa kami mampu menduduki ranking tinggi dan mencabar kejuaraan. Marc mampu menang setiap perlumbaan dan akhirnya mencabar kejuaraan MotoGP,” tambah Merlini.

Meskipun menandatangani khidmat Marquez selama setahun bagi musim 2024 namun Merlini akui pasukan itu berharap pelumba itu akan terus kekal semusim lagi sehingga 2025. 

Terdahulu, Marquez telah pun mengesahkan dia akan beraksi pada musim 2024 menggunakan jentera Desmosedici GP berusia setahun yang sedang digunakan pasukan factory Ducati musim ini.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]