Yamaha Dedah Prototaip XSR900 DB40 – 117HP, 93Nm

Sempena meraikan ulang tahun ke-40 bagi casis Deltabox, Yamaha telah mendedahkan jentera prototaip XSR900 DB40 di Goodwood Festival of Speed, baru-baru ini. 

Dibangunkan daripada platform XSR900 sedia ada, DB40 ini tampil dengan ‘fairing’ separa ala ‘cafe racer’yang menonjolkan lagi elemen retro. Reka bentuk belakang juga berbeza berbanding versi standard namun tampak lebih klasik dan segar. 

Menurut Yamaha, XSR900 DB40 ini masih lagi dikuasakan enjin CP3 890cc yang berupaya menjana 117hp pada 10,000rpm dan 93Nm pada 7,000rpm. Buat masa ini spesifikasi penuh masih dirahsiakan namun kami jangkakan kebanyakkan komponen ditawarkan masih sama seperti XSR900 sedia ada. 

Dalam pada itu, casis Deltabox kekal sebagai ciri utama jentera Yamaha selepas 40 tahun. Nama ‘Deltabox’ itu merupakan gabungan antara huruf Greek ‘Delta’ dengan perkataan ‘box’. 

Casis Deltabox mudah dikenalpasti dari bahagian sisi dengan bentuk segi tiga yang menghubungkan ‘head pipe’ kepada ‘swingarm pivot’. Hubungan antara ‘steering head’ dan poin pivot ini menawarkan ketahanan yang kuat. 

Persoalannya, adakah XSR900 DB40 ini akan dibawa ke peringkat pengeluaran? Mengambil kira Yamaha melabelkan motosikal ini sebagai prototaip, kebarangkalian 

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.