Kenderaan EV Akan Guna Nombor Plat Khas – Anthony Loke

Kementerian Pengangkutan sedang pertimbang cadangan untuk memperkenalkan nombor plat khas bagi kenderaan elektrik (EV). 

Perkara itu disampaikan Menteri Pengangkuta, Anthony Loke Siew Fook sewaktu pelancaran pusat servis dan jualan 4S GWM di Seremban, pada Sabtu. 

Jelasnya, kenderaan EV akan mengguna pakai nombor plat dengan huruf EV dihadapan bermula dengan EV1 hingga 9999 dan kemudian beralih kepada EVA, EVC. Menariknya, nombor plat tersebut akan turut mengintegrasikan sistem RFID. 

Tambah Loke lagi, penggunaan nombor plat khas EV ini juga akan menyumbang kepada aspek keselamatan terutamanya ketika kemalangan kerana terdapat risiko berlakunya nyahcas elektrik. Senario itu membolehkan petugas keselamatan mengaplikasikan cara yang berbeza bagi menangani kemalangan babitkan EV. 

Dalam pada itu, Loke juga mendedahkan pihaknya telah diarahkan untuk mengkaji semula struktur cukai jalan bagi kenderaan EV. 

Buat masa ini kiraan adalah dalam bentuk kilowat per jam dan jumlah terakhir cukai jalan bagi EV dikira berdasarkan jumlah penarafan kuasa motor elektrik di mana jumlah kuasa berbeza menentukan kadar asas. 

Penstrukturan semula itu akan menyaksikan cukai jalan EV menjadi lebih murah dari kenderaan ICE sekaligus akan menggalakkan orang ramai untuk beralih ke EV. 

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply