Bengkel Kena Serbu, Pemilik Kecewa Motosikal ‘Parking’ Turut Kena Tindakan

Baru-baru ini pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang telah melakukan operasi di Georgetown, Pulau Pinang dengan membuat pemeriksaan terhadap lima buah bengkel motosikal.

Hasil daripada pemeriksaan itu, pihak JPJ Pulau Pinang dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN) dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), sebanyak 66 saman telah dikeluarkan.

Antara kesalahan yang dikenal pasti termasuk potong brek, tukar tayar sotong, ubah suai enjin, pasang alat kawalan kelajuan dan lain-lain. 

Beberapa hari lalu, salah sebuah bengkel yang turut terlibat telah memberi penjelasan di media sosial bagaimana motosikal yang hanya ‘parking’ di dalam kedai turut dikenakan tindakan saman. 

Menurut akaun @sirahmad_nasaie_nyoqsawit yang didakwa sebagai salah seorang pemilik bengkel yang diserbu, dia luah rasa kecewa bagaimana motosikal pelanggan yang sedang diperbaiki dan motosikal yang hanya diparkir dan tidak digunakan di jalan raya turut dikenakan tindakan saman. 

Perkongsian di Instagram itu turut mendapat perhatian ramai dan rata-rata berpendapat agar pemilik bengkel tersebut mengambil tindakan mahkamah berkenaan kejadian tersebut. 

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply