10 “Superman” Dicekup, Masuk Lokap

Samseng jalanan yang membuat aksi “superman” di Lebuhraya Lembah Klang Baru (NKVE) dan Lebuh Raya Shah Alam (Kesas), telah ditahan semalam (Ahad) dalam Operasi Khas Samseng Jalanan sepasukan anggota Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman bermula jam 12.40 tengah malam.

Menurut laporan Sinar Harian, tangkapan pertama membabitkan empat penunggang berusia 17 hingga 20 tahun selepas dikesan melakukan aksi berbahaya itu di Lebuhraya Kesas.

“Aksi yang dilakukan adalah meniarap dengan meluruskan kaki ke belakang (superman), bersaing sesama sendiri serta zig-zag,” katanya.

Sementara itu, tangkapan seterusnya telah menahan enam lagi penunggang berusia lingkungan 15 hingga 23 tahun secara berasingan.

Selain aksi “superman” itu, enam penunggang terbabit turut dikesan melakukan aksi samseng jalanan zig-zag.

Kesemua motosikal jenis Yamaha Lagenda, Yamaha Y15ZR, Honda Wave, Honda RS150 dan Yamaha LC 135 yang digunakan mereka disita untuk tindakan lanjut.

“Empat penunggang telah dibawa ke Bahagian Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan manakala enam lagi dibawa dan BSPT IPD Shah Alam.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987,” tegas sumber.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply