Kedah Sambung Semula Bina Litar Lumba Sungai Petani, Bertukar Status Ke Litar Antarabangsa

Umum sedia maklum bahawa projek litar lumba yang sepatutnya dibangunkan di Ambangan Heights, Bandar Aman Jaya, Sungai Petani telah terbengkalai sejak 2017.

Bagaimanapun, pengumuman terbaru oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Noor mengesahkan bahawa pembangunan litar lumba bernilai RM75 juta itu akan disambung semula dalam masa terdekat.

Menariknya litar yang bakal dibina semula itu akan dibangunkan sebagai litar lumba antarabangsa berbanding litar lumba rakyat yang terdapat dalam pelan asal. 

Bagi memastikan kelancaran pembinaan kali ini, syarikat PKB Open Road telah bersetuju mengambil alih projek pembangunan litar terbabit.

“Kita semua maklum bahawa pelan asal yang dirancang adalah Litar Lumba Rakyat dan pelan ini juga telah beberapa kali dipinda menyebabkannya tertangguh begitu lama dan menyebabkan kos asal meningkat.

“Berikutan itu, kerajaan negeri bersetuju meneruskan pelan perancangan akhir dengan meningkatkannya kepada Litar Lumba Antarabangsa Sungai Petani yang dilengkapi pusat komersial lain,” jelas Muhammad Sanusi.

Menurut Sanusi lagi, litar antarabangsa sepanjang 1.8 kilometer itu akan turut menempatkan kawasan komersil, pusat pameran dan jualan termasuk pusat penyelenggaraan kenderaan.

Walaupun perancangan awal adalah membangunkan litar rakyat berbanding litar antarabangsa namun namun MB Kedah itu beri jaminan segala fasiliti juga boleh digunakan rakyat. 

“Walaupun litar ini nanti lebih bersifat komersial, namun ia juga boleh digunakan oleh rakyat yang berminat dalam sukan permotoran,” tambahnya.

Sementara itu, litar serba baharu itu akan direka pakar perunding litar lumba dari United Kingdom yang terlibat mereka litar lumba Formula 1 di Miami, AS. – BH

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply