Lori Bantu Halang MPV Masuk Lori Kecemasan, Polis Beri “Thumbs Up”

Seorang pemandu lori telah bantu polis menahan sebuah Toyota Alphard yang menggunakan lorong kecemasan dengan membunyikan honnya berkali-kali kepada kereta peronda di hadapannya.

Dalam video tular itu, pemandu lori tersebut dilihat bergerak perlahan beratur bersama-sama kenderaan lain dalam kesesakan lalu lintas, tiba-tiba pemandu lori itu sedar ada sebuah MPV memotong barisan di lorong kirinya.

Tindakan spontan pemandu lori itu membunyikan hon sebagai tanda ada MPV sedang memotong barisan menggunakan lorong kecemasan telah menarik perhatian kereta polis di hadapannya.

Anggota yang duduk di tempat duduk penumpang membuka tingkap dan mengarahkan Alphard itu memberhentikan kenderaan. Namun MPV itu segera masuk semula ke dalam lorong di hadapan kereta peronda tersebut.

Kereta polis itu memotong Alphard terbabit di sebelah kiri untuk mengarah pemandu MPV itu segera berhentikan kenderaannya. Selepas itu pemandu kereta peronda memberikan isyarat tangan ‘thumbs up‘ sebagai tanda berterima kasih kepada pemandu lori itu.

Pengguna TikTok yang menonton video berkenaan meninggalkan komen menyuarakan perasaan yang amat berpuas hati apabila pemandu MPV mewah itu dikenakan tindakan atas sebab melanggar undang-undang jalan raya walaupun peringatan sudah diberikan berkali-kali.

Pengguna jalan raya yang didapati bersalah memotong barisan menggunakan lorong kecemasan boleh dikenakan tindakan di bawah Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 166/59 (Kaedah 6) dengan denda maksimum RM300, petik hantaran Facebok rasmi PDRM.

Tonton video itu di bawah:

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply