Zaqhwan Sedia Beraksi di Suzuka 8 Hours

Pelumba negara, Zaqhwan Zaidi kembali menyertai saingan Suzuka 8 Hours selepas dua tahun ia tidak dianjurkan disebabkan wabak COVID-19 yang melanda dunia.

Zaqhwan yang baru selesai menjalani ujian dua hari di Litar Suzuka, Jepun berkata, dia berpuas hati dengan keputusannya, lagi-lagi ini merupakan kali pertama pasukan Honda Asia-Dream Racing with SHOWA menguji jentera.

“Selesai dua hari ujian Suzuka 8 Hours,” kata Zaqhwan. “Gembira dapat kembali ke sini selepas dua tahun tidak berlumba di Suzuka. Terima kasih Honda Asia-Dream Racing with SHOWA kerana usaha gigih dilakukan.

“Ia bukan mudah buat kami kerana ini adalah motosikal baharu yang belum pernah kami uji sebelum ini tetapi saya percaya kami boleh menjadi lebih kuat pada minggu perlumbaan 8 jam nanti.”

Perlumbaan Suzuka 8 Hours 2022 kembali berada dalam kaledar FIM EWC dari 5 hingga 7 Ogos ini.

Pertandingan ini pernah menyaksikan nama besar sukan permotoran dua roda memenanginya seperti Wayne Rainey pada 1988, Eddie Lawson (1990), Mick Doohan (1991) dan Valentino Rossi (2001).

Dalam sesi ujian, Honda Asia-Dream Racing with SHOWA yang disertai Zaqhwan dan Gerry Salim menamatkan sesi ketiga dengan berada di kedudukan ke-14 sebelum ke-18 terpantas pada sebelah malam.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply