“New Zealand Malaysia” Dalam Pemerhatian Polis Negeri Sembilan

Advertisements

Laluan Jalan Temiang-Pantai, yang juga dikenali sebagai “New Zealand Malaysia” kini mendapat perhatian Polis Negeri Sembilan, dan dijadikan sektor rondaan khusus, terutamanya pada waktu siang.

Rondaan dijalankan sekurang-kurangnya dua syif sehari, demi menjaga keselamatan pengguna jalan raya.

Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Ruslan Khalid berkata ini disebabkan laluan sepanjang 8km itu menarik perhatian orang ramai untuk berhenti dan bergambar, serta beriadah.

“Sebagai langkah keselamatan di laluan itu, polis menjadikan jalan berkenaan sebagai satu sektor rondaan khusus terutama pada waktu siang,” katanya dalam sidang media.

Beliau berkata, rondaan khusus di laluan berkenaan membabitkan 173 anggota trafik dari Ibu Pejabat Daerah (IPD) Nilai dan Seremban memandangkan laluan itu di bawah kawasan pentadbiran kedua-dua IPD selain turut dibantu anggota dari IPK sendiri.

Dua kemalangan maut telah direkodkan di laluan itu, yang membabitkan penunggang motosikal dan basikal.

“Daripada 8 hingga 20 Jun lalu, kami melaksanakan Op Nasihat. Sebanyak 43 rondaan berkala dilaksanakan dengan serama 210 individu diberikan nasihat keselamatan di lokasi itu.

“Bagaimanapun, masih terdapat orang awam yang degil meskipun sudah diberi nasihat dan kami terpaksa mengeluarkan saman.

“Dalam tempoh Januari lalu hingga 21 Jun lalu, sebanyak 115 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan khususnya membabitkan berhenti di bahu jalan,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.