MotoGP: Fabio Quartararo Kembali Ke Puncak, Juarai GP Portugal

Pusingan kelima MotoGP di Litar Algarve menyaksikan pelumba Yamaha, Fabio Quartararo kembali ke podium selaku juara buat kali pertama musim ini.

Ini merupakan podium kedua buat Quartararo setelah menduduki tempat kedua sewaktu pusingan kedua di Litar Mandalika, Mac lalu.

Sementara itu, tempat kedua jadi milik Johann Zarco yang meskipun pada satu ketika berada di kedudukan ketiga, berjaya memintas Joan Mir (Suzuki) sewaktu menghampiri Turn 2 ketika perlumbaan berbaki 10 lap.

Ini merupakan pencapaian terbaik Zarco musim ini dan podium kedua selepas memperoleh tempat ketiga di Mandalika.

Mir yang cuba mempertahankan kedudukan ketiga daripada asakan Jack Miller (Ducati), dan Aleix Espargaro (Aprilia), terpaksa bersara awal ketika perlumbaan hanya tinggal 6 lap.

Miller cuba memintas Mir menghampiri Turn 1 namun kegagalan membrek menyebabkan jenteranya hilang kawalan lalu melanggar Mir sekaligus menyaksikan kedua-dua pelumba terpaksa berputih mata.

Insiden antara Miller dan Mir menyaksikan Espargaro melengkapkan podium di tempat ketiga sekaligus podium ketiganya setakat ini.

Bagaimanapun, saingan di Portugal ternyata tertumpu kembali pada pertahan juara, Quartararo yang merekodkan kemenangan pertama musim ini.

Mendahului perlumbaan dengan jurang 6 saat di hadapan Zarco, Quartararo melintas garisan penamat bukan sahaja sebagai pemenang malah selaku kejuaraan baharu dengan 69 mata berkongsi mata dengan Alex Rins (Suzuki) dan dua mata dihadapan Espargaro (66 mata).

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]