Zahid Hamidi Tak Setuju Cadangan Haramkan Kapcai Berprestasi Tinggi

Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi sememangnya antara ahli politik yang merupakan peminat jentera dua roda.

Beliau juga pernah dilihat menunggang motosikal jenis Honda X ADV 750 sebelum ini.

Bercakap tentang isu pengharaman motosikal kapcai berprestasi tinggi yang menjadi bualan hangat kebelakangan ini, Zahid Hamidi berpendapat saranan itu hanya akan membawa kesan buruk kepada negara.

Baginya, pengharaman tersebut – sekiranya dikuatkuasakan – akan menjejaskan pengedar, penjul dan pekerja industri berkaitan.

“Pasaran motosikal di Malaysia dilaporkan antara yang tertinggi di Asean, malah antara yang tertinggi di dunia sebelum pandemik melanda.

“Langkah pengharaman ke atas ‘kapcai’ dikhuatiri akan mengganggu industri tersebut yang baru saja mahu ‘bernafas’ semula.

“Kesan buruknya pasti akan dihadapi oleh ramai mereka yang terlibat dalam industri berkenaan daripada pengedar, penjual sehingga kepada pekerja,” ujar Zahid Hamidi dalam perkongsian di akaun Facebook miliknya.

Tambah beliau lagi, beberapa perkara juga perlu diperhalusi termasuk motosikal kapcai sebagai pilihan utama bagi jutaan penduduk di Malaysia.

“11 juta penduduk Malaysia menggunakan ‘kapcai’ untuk kegiatan harian termasuk ke tempat kerja atau urusan-urusan lain.

“Antara faktor termasuk belum mampu memiliki kereta atau membeli lebih daripada sebuah kereta, maka sama ada suami atau isteri perlu menggunakan motosikal.

“Selain itu terdapat juga faktor mahu menjimatkan kos pengangkutan, mengelak terperangkap kesesakan lalu lintas dan kesukaran mendapat parkir.

“Begitu juga dengan pelajar institusi pengajian tinggi. Tidak semua ibu bapa mampu membelikan kereta buat anak-anak mereka untuk ke kuliah atau kelas,” tambahnya.

Sebaliknya, Zahid berpendapat aspek utama dalam menangani isu kemalangan jalan raya dikalangan pengguna kapcai adalah berkait dengan sikap pengguna itu sendiri.

Maka, adalah penting fokus utama adalah ke arah menerapkan kesedaran terhadap kepentingan mematuhi undang-undang selain mengukuhkan lagi aspek penguatkuasaan peraturan jalan raya.

Isu pengharaman kapcai berkuasa tinggi timbul selepas Ketua Polis Negara, Acyrl Sani Abdullah Sani mencadangkan kapcai seperti Suzuki Raider R150 Fi diharamkan gara-gara tular video motosikal tersebut mencapai kelajuan 177km/j atas mesin dyno lantas melebihi had laju kebangsaan iaitu 110km/j.

Advertisements