Hall of Fame MotoGP Melihat Penambahan Baru

“Hall of Fame” MotoGP bersedia untuk berkembang tahun ini dengan induksi tiga lagi penunggang – Jorge Lorenzo, Max Biaggi dan Hugh Anderson – tiga pelumba yang boleh dikatakan hebat dari tiga era berbeza.

Ketiga-tiga mereka telah ditetapkan untuk dimasukkan ke dalam Hall of Fame MotoGP lebih awal, namun komplikasi yang meningkat daripada pandemik baru-baru ini telah melambatkannya.

Apabila sekatan pandemik semakin dilonggarkan, pemegang hak komersial MotoGP Dorna (Dorna Sports SL) akan meneruskan induksi mereka sepanjang tahun ini.

Pertama sekali, kami akan bercerita sedikit tentang warga New Zealand Hugh Anderson, yang menjadi terkenal dalam perlumbaan motosikal Grand Prix sepanjang 1960-an di mana beliau merangkul empat gelaran dunia – dua dalam kategori 50cc, dan dua lagi dalam kelas 125cc. Terutama, dua daripadanya dimenangi oleh Anderson pada tahun yang sama – 1963.

Anderson yang berusia 86 tahun, yang juga mempunyai dua kemenangan Isle of Man TT atas namanya, ditetapkan untuk dimasukkan ke dalam Hall of Fame MotoGP semasa perlumbaan MotoGP Australia di Phillip Island di mana sukan itu juga menandakan pertama kalinya beliau kembali ke negara itu sejak permulaan pandemik ini.

Seterusnya ialah pelumba Itali Max Biaggi. Ini boleh dikatakan tertunggak di mata ramai peminat memandangkan peranan legendanya sebagai salah satu saingan utama Valentino Rossi sepanjang 1990-an dan awal 2000-an. Kini, Roman yang berusia 50 tahun menghabiskan masanya sebagai pemilik pasukan Moto3 dan pakar MotoGP TV untuk Sky Italia.

Pastinya, empat gelaran kejuaraan dunia 250cc Biaggi serta dua gelaran Kejuaraan Superbike Dunia (WSBK) yang diperoleh sebelum bersara pada penghujung 2012 sudah cukup untuk menjamin induksinya, yang akan berlangsung tahun ini semasa perlumbaan MotoGP Itali hujung minggu di Mugello.

Akhir sekali tetapi pastinya tidak ketinggalan ialah penerima baru ketiga dalam bentuk Jorge Lorenzo. Baru-baru ini bersara dan menjadi kontroversi selama-lamanya, Mallorcan yang berusia 34 tahun itu mempunyai lima gelaran dunia dengan kreditnya masing-masing satu daripada kelas 125cc dan 250cc serta tiga lagi daripada kategori MotoGP utama.

Seperti Biaggi, Lorenzo juga merupakan satu lagi tunjang utama di paddock pada hari ini di mana dia menjadi pakar MotoGP untuk rangkaian Sepanyol DAZN sambil turut menjalankan saluran YouTube yang dinamakan sendiri. Induksi beliau ke dalam Dewan Kemasyhuran MotoGP dijadualkan semasa hujung minggu MotoGP Sepanyol di Jerez.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]