Suzuki Mula Uji Skuter Elektrik E-Burgman Di Jepun – 5.4HP, 18Nm

Kilang Hamamatsu akhirnya mengumumkan projek skuter elektrik E-Burgman telah pun dimulakan dengan beberapa sesi ujian dijalankan bermula April hingga Jun.

Menurut Suzuki, ujian skuter elektrik tersebut akan bermula di Suzuki World Setagaya Minami dan akan merangkumi kawasan Meguro, Shinagawa, Ota dan Minato di daerah Jonan, Tokyo. 

Daripada ujian tersebut, Suzuki akan mengumpul data penting bagi membantu dalam pembangunan skuter elektrik seterusnya yang akan digunakan bukan sahaja untuk persendirian malah komersil. 

Ujian jalan raya itu akan melibatkan lapan unit Suzuki E-Burgman kesemuanya. 

Menariknya, E-Burgman tersebut akan mengguna pakai pek bateri boleh tukar yang dibangunkan Honda selaras dengan gerakan konsortium bateri boleh tukar yang diasaskan Honda dan Yamaha sebelum ini. 

Difahamkan, Suzuki akan turut memanfaatkan stesen pengecas Gachaco, sebuah syarikat yang ditubuhkan Honda, kawasaki, Suzuki dan Yamaha bertujuan memudahkan pengguna motosikal dan sekuter elektrik mengecas dan menukar bateri dengan mudah. 

Untuk rekod, Suzuki E-Burgman boleh bergerak sejauh 44 kilometer bagi setiap cas penuh sekaligus menjadi medium pengangkutan sesuai terutamanya di kawasan bandar. Selain itu, dengan hanya 5.4hp dan 18Nm, skuter elektrik tersebut juga dilabel sebagia mod pengangkutan selamat untuk semua peringkat umur. 

Selain Jepun, skuter E-Burgman juga akan turut dipasarkan di India dan beberapa pasaran Eropah pada satu tarikh yang akan diumumkan kemudian. 

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.