Pra-Pelancaran WMOTO XDV 250i Selesai, Lancar Tak Lama Lagi

Umum mengetahui bahawa MForce Bike Holdings tidak lama lagi akan memperkenalkan sebuah skuter urban ADV bernadikan enjin 250cc untuk pasaran tempatan.

Khabar angin untuk motosikal itu telah pun bertiup kencang dengan pihak MForce juga pernah mendedahkan ‘teaser’ skuter tersebut. Beberapa pengedar rasmi juga telah mula mengiklankan tempahan bagi skuter serba baharu itu.

Dalam perkembangan terbaru, kami dimaklumkan bahawa pra-pelancaran skuter ‘urban adventure’ 250cc itu telah pun berlangsung dan dipertontonkan kepada pengedar dan wakil MForce baru-baru ini.

Pra-pelancaran tersebut telah diadakan di Vietnam dan dihadiri pihak MForce serta wakil pengedar jenama itu di Malaysia.

Ini secara tidak langsung memberi bayangan bahawa skuter tersebut akan dilancarkan dalam masa terdekat.

Berdasarkan info yang dikongsikan, model tersebut membawa nama WMOTO XDV 250i dan merupakan versi lebih besar berbanding WMOTO Xtreme 150i sedia ada.

Namun, ketika Xtreme 150i dijenamakan semula dari model Lifan KPV 150, model 250cc itu pula dijenamakan semula daripada Longjia XDV 250Si dan dipasang sepenuhnya di Malaysia. 

Berdasarkan spesifikasi Longjia XDV 250Si, skuter tersebut dikuasakan enjin satu silinder 244.3cc SOHC dengan penyejukan cecair yang menawarkan 24.13hp pada 9,750rpm dan 22.5Nm pada 6,750rpm. 

Sistem suspensi pula hadir dengan fork depan Kayaba 37mm dan monoshock berkembar belakang juga dari Kayaba. Sistem brek pula dikawal fungsi ABS dwi-saluran dengan kaliper brek jenis radial J.Juan yang dipadankan bersama cakera brek 240mm depan dan 220mm belakang.

Ruang letak barang – dibawah tempat duduk – juga boleh memuatkan sebuah helmet ‘fullface’.

Selain itu, XDV 250i itu juga dilengkapi tangki 13.5L dengan berat sekitar 168kg, fungsi ‘smartkey’, slot pengecas USB dan port 12V, paparan skrin berwarna TFT serta penghadang angin boleh laras.

Menariknya, di pasaran China, skrin TFT tersebut boleh dihubungkan kepada telefon pintar namun belum dapat dipastikan sama ada fungsi tersebut akan dibawa pada WMOTO XDV 250i.

Advertisements
[wp_dfp_ad slot="mm_lb_03"]

Leave a Reply