Capital A: “Rider” AirAsia Diberi Pekerjaan Sepenuh Masa Dengan Gaji Bulanan Minimum RM3,000

Advertisements

Pemilik AirAsia Super App dan AirAsia Food Capital A Bhd hari ini mengumumkan ia menawarkan pekerja gignya pekerjaan sepenuh masa dengan gaji bulanan minimum RM3,000.

Ketua Eksekutif Capital A Tan Sri Tony Fernandes berkata selain gaji pokok yang menarik, rider juga akan menerima faedah seperti akaun simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), perlindungan perubatan, cuti tahunan, dan juga faedah perjalanan. .

“Kami sangat teruja untuk mengalu-alukan rider ke dalam keluarga kami. Seperti yang diketahui ramai orang, AirAsia sentiasa mementingkan orang, dan kami percaya bahawa orang adalah aset terbesar kami. Ini terpakai di semua unit perniagaan Capital A, termasuk AirAsia Super App .

“Sama seperti pengendali bagasi, krew kabin dan juruterbang kami adalah tulang belakang perniagaan penerbangan kami, pekerja gig ini adalah wira dalam operasi penghantaran kami.

“Kami tidak percaya pada kakitangan kontrak dan kini akan bergerak ke arah menggaji semua rider sebagai pekerja sepenuh masa, menerima faedah yang sama yang diterima oleh setiap Allstar, di samping faedah cemerlang dari makanan AirAsia & AirAsia Xpress masing-masing,” katanya semasa pelancaran acara memperingati pekerja sepenuh masa baharu.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan lebihan pemohon, ketua penghantaran jenama itu Lim Ben-Jie berkata beliau tidak mempunyai sebarang kebimbangan mengenai perkara itu kerana syarikat akan mempunyai proses pemeriksaan yang betul sebelum mengupah penunggang.

Beliau berkata potensi pertumbuhan rider hanya akan memanfaatkan syarikat untuk menjadi salah satu pemain paling penting dalam industri aplikasi super bersama Grab dan FoodPanda.

“Saya tidak fikir kami mempunyai sebarang rancangan untuk menghentikan dasar pengambilan semasa kami kerana kami sedang mencari untuk berkembang kerana buat masa ini kami mempunyai 20 pelumba tetap dan kami sedang mencari lebih ramai lagi pada masa hadapan,” katanya berkata.

Semasa acara itu, syarikat itu turut memberi ganjaran kepada enam rider sepenuh masa baharu dengan dua motosikal dan sekurang-kurangnya 10 tiket penerbangan.

Advertisements