Guna ‘Livery’ PDRM, Nissan Skyline R32 Disita, Pemilik Ditahan

Advertisements

Sebuah kereta jenis Nissan Skyline R32 yang menjadi antara model pameran di sebuah acara tempatan telah disita pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Polis turut bertindak menahan pemilik kereta tersebut gara-gara mengguna pakai logo dan livery PDRM.

Perkara itu disahkan Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner, Wan Kamarul Azran Wan Yusof yang memaklumkan kereta dan pemilik telah ditahan sekitar malam tadi.

“Kami menerima maklumat kenderaan milik lelaki itu yang diletakkan dalam pameran autoshow itu menyerupai kenderaan MPV rasmi PDRM.

“Bertindak atas maklumat mengenai kenderaan yang tular di media sosial pada Sabtu sekitar pukul 10.30 malam, sepasukan bahagian Siasatan Jenayah Sepang telah membuat pemerhatian dan menangkap suspek tempatan yang merupakan pemilik kepada kereta Skyline R32 itu,” jelasnya. 

Bagaimanapun, Wan Kamarul menjelaskan pemilik kereta tersebut telah pun dibebaskan atas jaminan polis.

“Kes sedang disiasat di bawah Seksyen 89 Akta Polis 1967 kerana memiliki barangan yang dibekalkan kepada PDRM untuk melaksanakan tugas.

“Siasatan masih diteruskan oleh polis ke atas suspek yang bekerja sebagai peniaga aksesori kereta.

“Suspek sudah diambil keterangan dan dibebaskan dengan jaminan polis sementera kertas siasatan akan dilengkapkan dan diangkat kepada Timbalan Pendakwaraya (TPR) untuk tindakan lanjut dalam kes ini,” tambahnya. – The Star

Advertisements