LiveWire Del Mar Launch Edition Dilancarkan – Hanya 100 Unit, 80HP, 199kg

Sudah tiga tahun sejak Harley-Davidson memperkenalkan motosikal elektrik sulung menerusi LiveWire.

Nama LiveWire itu kemudiannya bertukar kepada sebuah jenama motosikal elektrik dibawah Harley-Davidson dengan motosikal LiveWire tersebut dinamakan semula sebagai LiveWire One.

Tidak lama kemudian, timbul khabar angin bahawa LiveWire akan kembangkan portfolio syarikat dengan model baharu diinspirasikan daripada motosikal ‘flat-track’.

Khabar angin itu akhirnya bertukar realiti apabila LiveWire mendedahkan Del Mar, motosikal elektrik yang lebih ringan dan sesuai untuk tunggangan ‘off-road’.

Sebagai penghargaan kepada pelancaran platform baharu itu, LiveWire memperkenalkan Del Mar edisi terhad yang didatangkan dengan warna dan rim khas di samping menamakan model baharu itu sebagai Del Mar Launch Edition.

Terhad kepada 100 unit, Del Mar Launch Edition ini didatangkan dengan dua warna pilihan, Comet Indigo dan Jasper Gray dengan nombor siri turut dicat di bahagian sisi tangki.

Menariknya, 18 minit selepas pelancaran, kesemua 100 unit telah pun terjual.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, LiveWire Del Mar dibangunkan daripada platform S2 Arrow yang merangkumi bateeri, motor, pengecas dan sistem kawalan.

Platform tersebut juga dijangka akan mewujudkan lebih banyak model elektrik pada masa akan datang.

Menurut info, LiveWire Del Mar ini menawarkan 80hp dan berat sekitar 199kg di samping mampu mencapai jarak lebih 160km/j bagi setiap cas penuh. – CycleWorld