RASMI: MotoGP Haramkan ‘Front Ride-Height Device’ Bermula 2023

Advertisements

MotoGP dengan rasminya mengemukakan larangan penggunaan ‘front ride-height device’ bermula 2023.

Bagaimanapun, penggunaan sistem ‘holeshot’ yang berfungsi merendahkan bahagian depan dan belakang sewaktu permulaan perlumbaan terus dibenarkan.

‘Front ride-height device’ merupakan sistem yang berfungsi dengan merendahkan bahagian depan jentera MotoGP agar dapat keluar dari selekoh dengan lebih laju dari kebiasaan.

Ketika ini, hanya Ducati yang mengguna pakai ‘front ride-height device’ terhadap jentera GP22 sementara pasukan lain telah pun menyatakan ketidak setujuan terhadap teknologi itu.

“Sewaktu mesyuarat Suruhanjaya pada 4 Mac lalu di Lusail (Qatar), delegasi telah diminta pertimbang dua cadangan yang diketengahkan mengenai isu ‘ride-height device’ tersebut.

“Kedua-dua cadangan tersebut adalah menyekat daripada meningkatkan prestasi jentera sedia ada di samping kos pembangunan yang tinggi.

“Selepas pertimbangan, kedua-dua cadangan itu secara sebulat suara telah diluluskan.

“Sebarang pengunaan alat yang mengubah ketinggian depan jentera sewaktu dalam keadaan bergerak adalah dilarang sama sekali.

“Bagaimanapun, alat yang beroperasi dalam keaadaan pegun – sewaktu permulaan perlumbaan – adalah dibenarkan,” demikian kenyataan oleh Suruhanjaya Grand Prix.

Baru-baru ini, enam kali juara dunia MotoGP, Marc Marquez turut menyifatkan ‘front ride-height device’ itu sebagai alat yang melampau di samping membahayakan.

Pengendali Yamaha, Lin Jarvis juga menyatakan keengganan pasukan itu untuk menggunakan pakai sistem tersebut yang disifatkan sebagai membahayakan nyawa penunggang yang kini telah pun berdepan pelbagai risiko.

Advertisements