Benelli Bangunkan Enjin 400cc – Parallel-Twin, 45HP

Advertisements

Benelli didakwa sedang membangunkan enjin parallel-twin 400cc bagi menggantikan platform 300cc sedia ada.

Perkara itu didedahkan menerusi dokumen paten terbaru yang difailkan di China yang turut memaparkan sebuah jentera Benelli BJ400J.

BJ400J merupakan motosikal jenis ‘touring’ yang bakal dirasmikan penguatkuasa polis di negara itu menggantikan jentera 300cc yang memaparkan rekaan sama dan telah digunakan sejak 2018.

Ini kerana di China, jentera polis sentiasa mendapat versi yang dinaik taraf terlebih dahulu sebelum diperkenalkan kepada orang awam.

Menariknya, Benelli juga dikhabarkan akan menggantikan kesemua platform 300cc sedia ada termasuk pada model 302S dan 302R dengan enjin 400cc terbaru itu.

Benelli membesarkan bore dan stroke kepada 70mm x 52mm sekaligus berupaya menghasilkan nadi terbaru yang mampu menjana sekitar 45hp.

Sementara itu, membesarkan enjin dari 300cc ke 400cc juga membolehkan komponen lain dikekalkan antaranya kerangka, suspensi, rim dan brek.

Enjin sama juga pernah didedahkan syarikut induk Qianjiang menerusi QJMotor 400RR sebelum ini.

Sementara itu, langkah terbaru ini juga membuka pasaran yang lebih luas bagi Benelli yang bakal meletakkan jentera 400cc terbaru itu dikalangan jenama lain antarnaya Kawasaki Z400.

Dalam perkembangan sama, dokumen tersebut turut mendedahkan Benelli BJ400J itu menawarkan komponen premium antaranya brek Brembo, cakera brek dan fork USD.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.