Sepanyol Uji Kamera Had Laju Mampu Kesan Kenderaan Brek Mengejut Sewaktu Melintas

Advertisements

Hakikatnya ramai yang tidak berasa gerun dengan kehadiran kamera perangkap had laju di lebuh raya.

Ini kerana rata-rata hanya akan memperlahankan kereta dan motosikal ketika kamera sudah berada hampir dengan kenderaan masing-masing agar tidak melebihi had kelajuan ditetapkan.

Bagaimanapun, sejurus kamera telah dilintas, pemandu dan penunggang motosikal akan kembali memecut lju.

Bagaimanapun, bagi memastikan senario itu tidak lagi berlaku, kerajaan Sepanyol sedang menguji beberapa kamera yang mampu mengesan kenderaan brek mengejut sewaktu melintas.

Ini bagi memastikan setiap kenderaan yang melalui kamera perangkap had laju benar-benar mematuhi had laju ditetapkan dan bukan sekadar memperlahankan kenderaan di saat akhir bagi mengelak daripada disaman.

Menurut laporan, sistem terbaru itu menggunakan dua kamera yang diletakkan pada jarak yang dekat antara satu sama lain.

Kedua-dua kamera tersebut menawarkan fungsi yang berbeza dengan satu merakam gambar jalan sementara satu lagi jarak kenderaan. Kerajaan Sepanyol mendakwa kamera tersebut juga mampu merakam sekiranya kenderaan yang melintas kembali memecut.

Buat masa ini teknologi tersebut belum lagi kedengaran di negara lain namun dengan kadar kemalangan semakin meningkat di seluruh dunia, tidak hairan jika teknologi seumpama itu akan diperkenalkan di Malaysia tidak lama lagi.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.