Petronas Malaysian Cub Prix Kembali Berlangsung Hujung Minggu Ini

Advertisements

Petronas Malaysian Cub Prix kembali menghangatkan sukan permotoran tempatan bagi tahun 2022 bermual dengan pusingan pertama di Litar Sepang (Utara), hujung minggu ini.

Saingan kali ini dijangka kembali lebih sengit apatah lagi ketidaktentuan musim lalu sedikit memberi kesan kepada persiapan pelumba dan pasukan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Seperti kebiasaan, kategori CP150 akan kembali menjadi rebutan pelumba selepas edisi terdahulu menyaksikan Azroy Hakeem Anuar muncul juara.

Pelumba pasukan Honda Yuzy Idemitsu itu bagaimanapun akan turun mempertahankan kejuaraan menggunakan jentera Honda RSX 150 baharu. Ini merupakan kali pertama model itu akan beraksi di litar perlumbaan.

Turut mencuri tumpuan adalah kembalinya bekas pelumba Moto3, Khairul Idham Pawi ke saingan Cub Prix musim ini.

Bekas juara kategori Wira 2014 itu akan bersaing di bawah payung SCK Honda Racing Team dan bergandingan dengan bekas juara CP150 2020, Helmi Azman.

Kejuaraan Petronas Malaysian Cub Prix 2022 akan membuka tirai pada 12 hingga 13 Mac ini di Litar Sepang (Utara). Bagi menyemarakkan lagi saingan kali ini, musim 2022 juga telah kembali membenarkan kehadiran penonton bagi menyaksikan perlumbaan secara langsung.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.