Dakar 2022: Pemandu Toyota GR Dikenakan Penalti 5 Jam, Langgar Dua Pelumba Motosikal

Bagi yang mengikuti perkembangan Rali Dakar 2022 yang sedang berlangsung ketika ini, pastinya nama pemandu Toyota Gazoo Racing, Giniel De Villiers antara mencuri tumpuan.

Ini kerana De Villiers telah terlibat dalam dua insiden perlanggaran membabitkan dua pelumba motosikal dalam dua peringkat perlumbaan.

Kemalangan bukan perkara baru mahupun mengejutkan di Rali Dakar namun apa yang membuatkan penganjur berang adalah tindakannya De Villiers yang langsung tidak memberhentikan kenderaannya dalam kedua-dua insiden.

De Villiers melanggar Cesar Zumaran sewaktu pelumba itu sedang cuba menghidupkan jentera KTM miliknya di Stage 1B. Kejadian tersebut turut dirakam dan tular di media sosial.

Pada Stage 2, De Villiers telah melanggar seorang pelumba motosikal Mohamedsaid Aoulad Ali dan berlalu pergi.

Meskipun Ali tidak sempat membaca plat kenderaan tersebut namun telemetri mengesahkan kereta tersebut milik De Villiers.

Berdasarkan kejadian kemalangan di Rali Dakar sebelum ini, adalah kebiasaan untuk si pelaku menjadi individu pertama yang menghulurkan bantuan kepada mangsa.

Namun dalam kes De Villiers, dia serta merta meneruskan perlumbaan tanpa menghiraukan pelumba yang dilanggarnya.

Meskipun De Villiers sekadar dikenakan penalti lima minit bagi kesalahan pertama namun penganjur membuat keputusan untuk menetapkan penalti lima jam bagi insiden kedua.

Penalti itu secara langsung membuat De Villiers tidak berpeluang untuk menduduki tempat yang baik bagi Rali Dakar edisi kali ini.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.