Paten Terkini Honda Dedah Projek CBR Fireblade Serba Baharu

Advertisements

Honda tekad kembali memperkuatkan legasi CBR dengan memperkenalkan jentera ‘superbike’ serba baharu berdasarkan paten baharu yang didedahkan, baru-baru ini.

Honda CBR sememanngya jentera ikonik dalam segmen ‘superbike’ sejak kali pertama diperkenalkan menerusi CBR900RR Fireblade, 31 tahun yang lalu.

Bagaimanapun, dengan kemunculan beberapa jentera baharu dari pesaing lain antaranya Ducati Panigale V4, Aprilia RSV4, Kawasaki ZX-10R dan Yamaha R1M di samping kegagalan memberi saingan di Kejuaraan Superbike Dunia (WorldSBK) sejak kali terakhir memenanginya pada 2007, pengeluar motosikal Jepun itu tekad mengambil langkah lebih drastik.

Paten terbaru yang difailkan di Jepun itu mendedahkan beberapa ciri unik dan luar biasa terutamanya bahagian chasis.

Berbanding menggunakan chasis alumimium sebagai asas utama, enjin empat-silinder melintang telah dijadikan sebagai struktur utama kerangka dengan beberapa bahagian chasis disambung kepada enjin secara terus.

Bahagian depan chasis pula menempatkan kotak udara serta beberapa ruang bagi memuatkan komponen elektronik.

Sementara itu, aspek paling mencuri tumpuan adalah bahagian tangki dan tempat duduk yang digabung menjadi satu unit.

Menurut paten tersebut, bahagian tangki dan tempat duduk mengguna pakai bahan jenis gentian karbon dan disambung kepada bahagian enjin.

Ketiadaan ‘subframe’ merupakan inisiatif Honda bagi mengurangkan berat keseluruhan jentera.

Bukan itu sahaja, paten itu turut mendedahkan paparan meter yang menggabungkan skrin analog dengan 14,000rpm dan LCD digital serta penggunaan klac jenis hidraulik.

Mengambil kira tahap perincian paten tersebut berbanding paten lains ebelum ini jelas memberi bayangan model ini bukanlah sekadar rekaan prototaip malah bakal dibawa ke peringkat pengeluaran tidak lama lagi.

Advertisements