RASMI: Maverick Vinales Sertai Aprilia 2022

Advertisements

Beberapa minggu setelah mencapai persetujuan untuk meninggalkan Yamaha hujung musim ini, Maverick Vinales sah diumukan sebagai pelumba baharu Aprilia bagi musim 2022.

Aprilia dalam satu kenyataan menyebut, “Kami berbesar hati mengumumkan selamat datang Maverick Vinales ke pasukan factory Aprilia Racing.”

Pengumuman ini bukan lagi satu kejutan tatkala Vinales telah pun dicanang sebagai calon utama pasukan dari Noale, Itali itu.

*Aprilia RS-GP 2021

Ini bermakna bekas juara dunia Moto3 2013 itu akan beraksi dengan jentera Aprilia RS-GP musim depan bersama rakan sepasukan, Aleix Espargaro.

Aprilia bukanlah nama asing bagi Vinales apabila membuat penampilan sulung di kejuaraan dunia dengan jentera Aprilia dalam kategori 125cc pada 2011.

Ketika itu dia merekodkan empat kemenangan dan lima podium dalam musim pertamanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Aprilia Racing, Massimo Rivola, berkongsi rasa teruja dengan pengumuman tersebut.

“Dengan sukacitanya kami mengumumkan penyertaan Maverick Vinales, seorang pelumba yang bertaraf tinggi.

“Dia merupakan bakat yang cukup istimewa, projek kami kini diperkuat dengan penyertaan Maverick (Vinales).

“Kami berbesar hati untuk menawarkan skil dan semangat terbaik kami untuk Vinales,” jelasnya.

Sementara itu, Rivola mengesahkan bahawa pelumba sedia ada, Lorenzo Savadori akan terus kekal bersama Aprilia namun peranannya masih belum ditentukan buat masa ini.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.