MotoGP: Vinales Mohon Maaf Pada Yamaha

Advertisements

Aksi di GP Austria menyaksikan Brad Binder lakar kejutan dengan muncul juara selepas mengambil risiko dengan tayar ‘slick’ meskipun perlumbaan dilanda hujan lebat.

Bagaimanapun, saingan di Red Bull Ring menyaksikan ketiadaan Maverick Vinales susulan Yamaha membuat keputusan untuk menggantung pelumba itu selepas mengambil kira tindakannya minggu lalu di GP Styria.

Vinales didakwa telah mengoperasikan jentera M1 diluar kebiasaan yang dianggap boleh membahayakan dirinya dan pelumba lain.

Pelumba Sepanyol itu akhirnya buka mulut dalam satu wawancara bersama SKY Itali.

“Saya berasa sedih kerana situasi ini amat sukar.

“Saya rasa kecewa kerana di awal perlumbaan (GP Styria) segalanya berjalan dengan baik.

“Tetapi kemudian segalanya tidak menjadi (sebaik perlumbaan dimulakan semula), dan saya terus meletup,” jelas Vinales ketika menggambarkan apa yang dialaminya dua minggu lalu.

Dia kemudiannya menyatakan permohonan maaf terhadap Yamaha atas apa yang berlaku.

“Saya memohon maaf kepada Yamaha, kerana saya menunggang dengan cara yang salah dalam beberapa lap terakhir.

“Jadi saya mahu mohon maaf kepada semua pihak.

“Saya sekali mohon maaf pada Yamaha, kerana saya tidak berniat untuk keadaan menjadi seperti ini,” tambah Vinales.

Meskipun membuat permohonan maaf secara terbuka, masih tidak dapat dipastikan sama Yamaha akan memberi peluang kepada pelumba berusia 26 tahun itu untuk kembali beraksi di Silverstone hujung bulan ini.

Apatah lagi, Vinales akan meninggalkan pasukan itu hujung musim ini dengan Aprilia dicanang sebagai destinasi seterusnya bagi musim 2022.

Advertisements