T-Fork Tiruan Ancam Nyawa – MIROS

Advertisements

Seorang penunggang maut selepas terbabit kemalangan dengan motosikal jenis Yamaha Y15ZR, baru-baru ini.

Menerusi info dikongsikan laman Facebook Polis Pahang, kejadian berlaku ekoran fork depan patah secara tiba-tiba lantas menyebabkan mangsa hilang kawalan lalu terbabas.

Hasil siasatan kemudiannya mendapati modifikasi telah dilakukan terhadap bahagia t-fork dan fork depan dengan menggantikan bahagian asal kepada komponen ‘aftermarket’ jenis aluminium.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Dr Khairil Anwar Abu Kassim, menjelaskan bahawa t-fork asli menawarkan ketahanan yang tinggi dan menepati piawaian.

Namun, berbeza kisahnya bagi komponen ‘aftermarket’ yang tidak mempunyai pensijilan sah di samping tidak menepati piawaian.

“Hasil analisis MIROS menunjukkan statistik kemalangan sendiri libatkan motosikal adalah sebanyak 25 peratus daripada jumlah keseluruhan kemalangan motosikal di Malaysia,” jelasnya

Khairil juga menegaskan tindakan mengubahsuai komponen motosikal antaranya fork depan, saiz tayar dan membuang brek mengundang kemudaratan kepada penunggang. –BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.