Honda X-ADV 2021 Kini Di Malaysia – RM67,799!

Advertisements

Honda telah melancarkan X-ADV baharu bagi 2021 yang kini tampil dengan pengayaan dikemas kini dan lebih berkuasa.

Honda X-ADV merupakan skuter maxi dengan elemen adventure popular sejak diperkenalkan julung kalinya pada 2016.

Bagi tahun 2021, dengan penguatkuasaan Euro5, Honda telah melaksanakan beberapa perubahan ketara terhadap model tersebut.

Antara kemas kini yang ketara dilaksanakan adalah bahagian enjin yang kini patuhi piawaian Euro5.

Enjin parallel 2-silinder 745cc dengan penyejukan cecair SOCH kini menghasilkan 57.7hp pada 6,750rpm (naik 500rpm) dan 69Nm @ 4,750rpm berbanding 54hp dan 68Nm pada model sebelumnya.

Menurut Honda, peningkatan kuasa itu berlaku dengan melaraskan semula ‘valve timing’ di antara kedua-dua silinder.

Honda turut mendakwa unit baharu ini kini menghasilkan tork yang lebih lama berbandng model sebelumnya.

Sistem elektronik turut dipertingkat dengan ciri ride-by-wire dilengkapi Honda Selectable Torque Control (HSTC) – yang boleh dinyah aktif – sekaligus memperkemaskan kawalan traction (traction control).

Kota gear DCT (Dual Clutch Transmision) juga telah diperkemas bagi 2021 di samping paparan skrin TFT yang boleh dihubungkan dengan telefon pintar menerusi Honda Smartphone Voice Control System.

Meskipun bahagian rekaan tampak sama namun terdapat beberapa penambah baikan telah dilakukan terutamanya bahagian lampu depan yang kini dilengkapi LED DRL.

Honda turut mereka semula tempat duduk yang kini memudahkan penunggang yang rendah meletakkan kaki ke permukaan bawah dengan lebih mudah meskipun pada ketinggian sama (820mm).

Penghadang angin juga boleh dilaraskan dengan mudah (lima kedudukan) tanpa perlu menggunakan sebarang alat.

Antara ciri menarik lain, Honda X-ADV 2021 ini menawarkan berat 236kg, 3kg lebih ringan berbanding generasi pertama hasil daripada kerangka (frame) yang lebih ringan.

Untuk pasaran tempatan, Honda X-ADV ini ditawarkan pada harga RM67,799 dan didapati dengan tiga warna pilihan, Pearl Deep Mud Gray, Grand Prix Red dan Graphite Black.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.