Info Kuasa Aprilia RS660 Didedahkan – 100HP, 169KG!

Advertisements

Bukan lagi satu rahsia bahawa Aprilia bakal melancarkan RS660 di Itali, hujung minggu ini.

Sempena pelancaran itu, pengeluar motosikal Itali tersebut mendedahkan info kuasa mengenai jentera sportsbike segmen ‘middleweight’itu.

Aprilia RS660 yang membuat penampilan sulung menerusi jentera konsep di EICMA pada 2018, tampil dalam bentuk ‘production’ setahun kemudian di platform sama.

Acid Gold

Aprilia RS660 yang mendapat inspirasi daripada RSV4 1100 menawarkan lampu LED, daytime running light (DRL) dan fairing yang memberi penekanan terhadap aerodinamik.

Enjin 659cc (foward-facing) parallel-twin DOHC itu menawarkan 100hp pada 10,500rpm dan 67Nm pada 8,500rpm di samping hanya seberat 169 kilogram (kering)!

Jentara ini juga menawarkan tangki berkapasiti 15 liter (termasuk tangki simpanan 4 liter).

Sementara itu menurut Aprilia, RS660 ini turut didatangkan dengan pelbagai teknologi dan sistem terkini antaranya traction control, cruise control dan lima mod tunggangan (tiga untuk jalan raya dan dua untuk litar).

Sistem penyerap hentakan hadir menerusi fork depan USD boleh laras 41mm dari Kayaba dan monoshock boleh laras (rebound dan spring preload).

Sistem membrek pula dikendalikan kaliper radial Brembo 4 piston dengan brek cakera berukuran 320mm dan kaliper Brembo dua piston belakang termasuk cakera brek 220mm.

Pada masa sama, Aprilia turut mendedahkan RS660 akan ditawarkan dengan warna Acid Gold (terbaru), Lava Red dan Apex Black.

One Reply to “Info Kuasa Aprilia RS660 Didedahkan – 100HP, 169KG!”

  1. hmm, sedikit skeptical dgn kehadiran model ini.

    kalau nak superbike middleweight, kenapa x terus beli 4 silinder? sound lagi best, power pun lagi besar !
    kecuali Aprilia jual motor ni lebih murah dari motor2 4 silinder, baru rasa berbaloi. sama macam kes CBR250rr vs ZX25R, CBR masih lagi boleh bersaing sebab harganya jauh lebih murah.

    dari segi berat, x jauh beza rasanya kalau dah masuk petrol + minyak engine + coolant + minyak brake semua. sepatutnya dekat2 200kg jgk. lebih kurang sama je macam ZX6R.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.