Perhimpunan Motosikal Sturgis Dikaitkan Dengan 250,000 Kes Covid-19 Di AS

Advertisements

Perhimpunan Motosikal Sturgis, telah dilabel sebagai ‘super-spreader’ apabila kajian mendapati acara itu telah menyumbang lebih 19 peratus daripada kes positif yang direkodkan minggu lalu.

Meskipun angka kes positif Covid-19 mencecah 6.7 juta di Amerika Syarikat namun perhimpunan yang memasuki ulang tahun ke-80 itu terus berjalan seperti biasa.

Media tempatan melaporkan acara tahun ini berlangsung lebih meriah dengan majoriti yang terlibat langsung tidak mempraktikan pemakaian topeng muka dan penjagaan jarak.

Ada sebuah bar turut mengadakan pertandingan bersin bagi membuktikan Covi-19 bahaya seperti yang disangkakan.

Bagaimanapun, kajian baharu yang dijalankan mendapati acara itu kini menjadi penyumbang kepada lebih 250,000 kes positif baharu Covid-19.

Kajian oleh Universiti San Diego itu turut mendapati perhimpunan tersebut menyebabkan kerajaan perlu membelanjakan lebih USD12 bilion untuk kos rawatan dan pemeriksaan.

Difahamkan, para penyelidik dari universiti berkenaan telah mengesan lokasi individu yang menyertai Sturgis 2020 serta destinasi yang dituju kemudian menjalankan siasatan kes Covid-19 di setiap lokasi individu tersebut telah pergi.

Keputusan kajian mendapati kawasan yang terdapat individu menghadiri Sturgis telah mempamerkan peningkatan kes Covid-19 lebih 10 peratus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.