KBS Rayu Sektor Swasta Bantu Karier Hafizh Syahrin Di Moto2

Advertisements

Pelumba negara, Hafizh Syahrin baru-baru ini disahkan bakal mewakili pasukan Angel Nieto di saingan Moto2 musim depan.

Dia terpaksa turun dari kelas premier musim ini tatkala tempatnya di KTM Tech3 akan diisi Brad Binder bagi musim 2020.

Bagaimanapun, di Angel Nieto, Hafizh tidak akan menerima sebarang bayaran gaji dan hanya akan menerima insentif sekiranya berjaya menempatkan dirinya dikelompok depan.

Menyedari perkara ini, Menteri Belia Dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, membuat keputusan untuk menyalurkan dana kepada pelumba berusia 25 tahun itu menerusi Litar Antarabangsa Sepang (SIC).

Sumber: MalayMail.com

Namun, KBS menjangkakan dana tersebut tidak mencukupi untuk membantu Hafizh bagi sepanjang musim depan sekaligus menggesa pihak swasta menyuntik dana terhadap pelumba itu.

“KBS dan SIC adakan perbincangan dan kami memang akan tampung peruntukan yang agak besar bagi penyertaannya, namun masih tidak cukup. Ia tidak boleh hanya kerajaan, sektor korporat juga perlu membantu.

“Saya pun sudah berkali-kali berjumpa dengan pihak Petronas, mereka ada sampaikan pendapat mereka, saya tetap perlu menghormati Petronas sebagai penaja terbesar kita dalam permotoran.

“Cuma sekarang saya tengah cari jalan terbaik untuk membina ‘jambatan kukuh’ di antara Petronas dan Hafizh. Kita tahu apa berlaku pada masa silam tetapi kita perlu bergerak ke hadapan,” jelasnya.

(SUMBER: Bernama)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.